Aktywne Wpisy

darknightttt +13
Ten moment kiedy facet przestaje się już tak bardzo starać. Nie ma kolacji w restauracji, romantycznego weekendu, propozycji, miłych wiadomości, tego jego nakręcenia i determinacji tylko byle by było a ty kończysz znajomość wywołując ogromne pikachuface BO JAK TO.
No tak to
#zwiazki
No tak to
#zwiazki
Roger_Casement +547

Typ usługi
Nazwa usługi
Wewnętrzy adres ip
Port wew.
Port zew.
Protokół
#pcmasterace
#siec
#internet
#serwer
A jak chcesz na zewnątrz sieci to potrzeba więcej informacji. Jaka to usługa, czy masz zewnętrzne IP?
Usługa, co masz myśli? Do czego chce mieć dostęp z zewnątrz?
Nie znam routera, ale zobacz czy uda Ci się znaleźć w nim IP jakie dostaje interfejs WAN. Potem wejdź na stronę typu whatsmyip.com.
Jeśli publiczne IP jest takie samo to jak w routerze, to znaczy, że masz publiczne IP.
Natomiast prawie na pewno nie jest to stałe IP. Za każdym razem kiedy się podłączasz do dostawcy internetu jest spora
Miras, okazało się że nie posiadam publicznego adresu IP, także czekam na przydzielenie i dopłatę do faktury. Później będę działał i odezwę jak mi coś nie wypali.
Musiałbyś na tym urządzenia zainstalować np OpenVPN i na każdym urządzeniu z którego chcesz korzystać z tej usługi też.
To może być wada. Zaleta jest taka, że cały ruch jest szyfrowany i nie jest narażone na ataki z zewnątrz.
Ale za VPN musiałbym zapłacić. A czy mając publiczne IP bez otwartych portów też jestem narażony na ataki? Czy stricte tylko przez udostępnione urządzenie w sieci?
Mam wystawiony w ten sposób Synology NAS i widać tam, że ktoś próbuje się połączyć, ale da się
Chcę udostępnić tylko jedno urządzenie, jest nim tuner tv na linuxie. Hasło napewno będzie trudne. Będzie zapisane tylko dla mnie. Chodzi o to że chce mieć do niego dostęp z każdego miejsca. Poza tym nic nie będzie udostępniane. Co masz na myśli że ucierpi moja prywatność?
No ale dobra. Ja to ja. Jeżeli nie udostępnię nic innego poza tym tunerem to jestem bezpieczny? Powinienem się zaopatrzyć w jakiś antywirus? Czy jak stworzę Bardzoooo złożone hasło to mnie uchroni? Nic mi nie szkodzi na przeszkodzie by zrobić hasło nawet z 50 znaków, od czasu do czasu będę z tego korzystał.
Powiedz mi, co teraz mam wprowadzić w przeglądarce by dostać się do swojego urządzenia poza siecią? Mam wprowadzony port https z urządzenia, ip wew urządzenia i mam swoje zewnętrzne IP. Nie wiem co wpisać by dostać się spoza sieci do swojego urządzenia
Możesz to sprawdzić będąc w lokalnej sieci.
2) Na routerze ustawiasz statyczne IP dla w/w urządziena. Przydzielanie IP automatycznie (DHCP) przydziela adresy IP z jakiegoś zakresu np 100-200. Daj urządzeniu jakiś inny numer, np 230.
Po zmianie konfiguracji trzeba będzie zrestartować router prawdopodobnie i może urządzenie, żeby zapomniało stary adres IP i dostało ten nowy.