@gagarin_kosmonauta: co prawda głównie przestrzegają jak się czyta że tylko większa zewnętrzna, ale jak wiesz jakie warunki muszą być zapewnione w wędzarni, jak peklowac,ociekac i osuszać to masz w pełni powtarzalny sposób i pewność wyrobu za każdym razem. Do tego 4 termometry do wbicia przy podpiekaniu i masz za każdym razem powtarzalność. Mam możliwość na działce, ale tutaj w pełni kontroluję warunki
@gagarin_kosmonauta: płaciłem niecałe 5 stów w tamtym roku i od marca tamtego roku nie jem kupnych wędlin w ogóle. A no i zrębki dokupujesz tylko- 13 zł paczka zrębek mi starczy na 5-6 wędzeń. A nauczyć się tego może każdy, wedlinydomowe.pl - od zera można się nauczyć Dodam, że wychodzi znacznie, znacznie taniej niż by miało się kupować wyroby podobnej jakości
Ja już się do tego smaku przyzwyczaiłem, raczej nie kupi się podobnej za rozsądne pieniądze, a samemu idzie niedrogo robić różne frykasy, i wiesz co jesz, polecam
@aa-aa: sklepowe wędliny to porażka totalna. Zresztą samo mięso też. Mój znajomy wędzi kilka razy w roku. Boże Narodzenie, Wielkanoc, Boże Ciało itp. Kiełbasa 45zl za kilo. Muszę pomyśleć nad takim sprzętem. 5 stówek w sumie nie pieniądze jeśli kiełbasy jednorazowo od niego kupuje po 15-20 kg ;D
@gagarin_kosmonauta: tak jest, to się zaraz zwraca. 5 stów w porównaniu do tego co się zyskuje to śmieszna sumka. Zaraz zobacze na Allegro bo chyba jeszcze taniej widziałem z 2 miesiące temu
397 zł, 4 stówki :D ja płaciłem 5, przelicz sobie mięso u mnie mniej więcej 17 zł kg szynka np. wydajność około 85% na oko, rachunek jest prosty. I swoje! A czasem w mięsnym robią promocje na mięso i za 12 zł kg np kupisz kilo surowca
@gagarin_kosmonauta: No tutaj jedyny minus że ograniczona pojemność. Na jeden wsad wchodzi 8 kielbas, ja każdy wsad kiełbas cienkich wędzę 2 krotnym wsadem zrębek po 9 gram, 30 minut X2 + podpiekanie kiełbasy gdzieś 15 minut. Przed wędzeniem musisz ją też osuszyć, kiełbasa schnie góra pół godziny- mi 15 minut. Masz 2x 30 minut + 15 i 15= średnio 90 minut na wsad, możesz mniej uwedzic, możesz bardziej, a możesz jednym
@gagarin_kosmonauta: tak, wszystko jest szczelne, dym odprowadzam okapem, na pokrywie masz uszczelkę taką twardą i dociskasz klamrami, wszystko leci tylko tą gumową rurką którą możesz nawet jej koniec za okno wystawić jak nie masz innej możliwości
@gagarin_kosmonauta: acha i od razu weź sobie zrębki, frakcja 2 mm, muszą być drobne, żeby w niezbyt wysokiej temperaturze zaczynały się tlić, buk- olcha 2 mm używam, jest jeszcze 2 mm czereśnia, miałem grubszą wiśnię co ją ciachałem na mniejsze kawałeczki, dojdziesz sobie sam jaki smak najlepszy. Weź sobie też chociaż jeden termometr taki https://allegro.pl/oferta/termometr-do-pieczenia-gotowania-szynkowaru-100601-7937322126 taki termometr wbijasz w wyrób żeby pilnować temperatury, ja mam takie 4 i wbijam żeby dokładnie
@aa-aa: dobra, chyba już więcej pytań nie mam. Dzięki za info i mam nadzieję że nie zamęczyłem. Skoczę dzisiaj do ogrodniczego to może na miejscu uda się kupić bo na pewno coś widziałem w sklepie z tej firmy.
#kononowicz #gotowanie #gotujzwykopem #wedzenie #wedlinydomowe #wedliny
Dodam, że wychodzi znacznie, znacznie taniej niż by miało się kupować wyroby podobnej jakości
397 zł, 4 stówki :D ja płaciłem 5, przelicz sobie mięso u mnie mniej więcej 17 zł kg szynka np. wydajność około 85% na oko, rachunek jest prosty. I swoje! A czasem w mięsnym robią promocje na mięso i za 12 zł kg np kupisz kilo surowca
No tutaj jedyny minus że ograniczona pojemność. Na jeden wsad wchodzi 8 kielbas, ja każdy wsad kiełbas cienkich wędzę 2 krotnym wsadem zrębek po 9 gram, 30 minut X2 + podpiekanie kiełbasy gdzieś 15 minut. Przed wędzeniem musisz ją też osuszyć, kiełbasa schnie góra pół godziny- mi 15 minut. Masz 2x 30 minut + 15 i 15= średnio 90 minut na wsad, możesz mniej uwedzic, możesz bardziej, a możesz jednym
https://allegro.pl/oferta/termometr-do-pieczenia-gotowania-szynkowaru-100601-7937322126
taki termometr wbijasz w wyrób żeby pilnować temperatury, ja mam takie 4 i wbijam żeby dokładnie