Wpis z mikrobloga

Cześć, szukam pedałów i butów spd, grupę będę miał ultegra r8000, to moja pierwsza styczność z spd i prawdopodobnie będę się uczyć jeździć na nich na starym rowerze żeby nie uszkodzić na sam początek nowego rowerka.
Pedały z grupy to https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-rowerowe-shimano-spd-sl-ultegra-pd-r8000-pd16814/ , brać to czy inne, jakie buty jakie proponujecie? Jest jakiś tutorial do tego?
#rower #szosa #pedalyxd #spd
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eengineer: ale co ty chcesz uszkodzić? :D siadasz, przypinasz się i jedziesz, ustaw sobie żeby się lekko odpinały i tyle ;) nie ma batona żebyś się nie wypiał przy jakiś gwałtownym ruchu, przy najlżejszym odpinaniu to starczy minimalny ruch stopą ;)
  • Odpowiedz
@eengineer Też robię pierwsze jazdy w spd. Wybór padł na pedały PD-R550, czyli z tiagry. Kręcić się kręcą, nie mam porównania z innymi. Wagowo od tych z ultegry, wychodzą ok. 60 gramów więcej na parze, więc dla amatora to raczej pomijalne wartości, a cena niemal o połowę niższa. Do ciorania i nauki myślę, że wystarczą. Buty wziąłem Bontrager Circuit, bo ludzie polecali wiązanie boa, a te mają i akurat były na
  • Odpowiedz
@ytong: imo to jest niepotrzebne straszenie przed uzywaniem spd, nim zaczalem tez sie naczytalem, raz sie musisz wywrocic itd. ;) nie wiem jakie mam pedaly, buty to Giro takie co nie wygladaja jak buty rowerowe, bardziej jak trekowe ;) u mnie starczy zrobic lekki ruch pieta na zewnatrz i wypiete
  • Odpowiedz
@klefonafide: o siłę wypięcia mi chodzi. Mimo ustawienia na minimum, nie jest to minimalny / lekki ruch piętą, jak pisze Evzen_Huml, trochę siły muszę przyłożyć. Może kwestia, że bloki i pedały mam nowe i muszą się trochę podocierać, żeby lżej chodziło (i po kilku jazdach mam wrażenie, że faktycznie jest trochę lżej).
@Evzen_Huml masz klasyczne spd czy spd-sl? Mam spd-sl. Straszyć nie straszę ale prawdą jest, że leżałem na
  • Odpowiedz
@Evzen_Huml: po bucie patrząc, masz klasyczne spd (górny but), spd-sl to nowszy wymysł, przede wszystkim pod kątem jazdy szosowej, i tu są inne i pedały i bloki (dolne zdjęcie) i w sumie buty też, bo do butów gravelowych/mtb nie założysz bloków spd-sl.
ytong - @Evzen_Huml: po bucie patrząc, masz klasyczne spd (górny but), spd-sl to nows...

źródło: spd_spd-sl

Pobierz
  • Odpowiedz