Wpis z mikrobloga

#numizmatyka
Gdzie polecacie sobie sprzedawać monety powolutku żeby jak najwięcej wyciągnąć? Nie mam żadnego parcia na spieniężenie, kolekcja dziadka, widzę że jest trochę rarytasów ale niestety w fatalnym stanie - monety nie były trzymane w kapslach numizmatycznych tylko w klaserze i strasznie marna patyna się zrobiła. Np. takich monet mam z 15-20.
TwistedFate - #numizmatyka 
Gdzie polecacie sobie sprzedawać monety powolutku żeby ja...

źródło: 3

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TwistedFate: To nie jest tylko patyna ale też resztki jakiegoś plastiku/tłuszczu który przeszedł na monetę z klasera. Nie zauważyłeś, że takie monety strasznie się lepią, i nawet paznokciem schodzi z nich warstwa takiego jakby tłuszczu czy wosku?
Oczywiście po zdjęciu tego nie widzę, ale wiem, że stare klasery takie coś zostawiały na monetach. Jeżeli tak jest to trzeba to jakoś usunąć.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: No właśnie pytanie jak to najlepiej ogarnąć, czy jak tak leżały monety to już wszystkie są skazane na stan III albo i gorzej czy lepiej je oczyścić i dopiero potem wystawić? Rzeczywiście, monety się lepią.
  • Odpowiedz
@TwistedFate: Trzeba to usunąć tak aby nie zaingerować w monetę. Są do tego środki, chyba jakieś takie do moczenia żeby to rozpuścić. Nie miałem takiego przypadku u siebie to nie polecę nic ale często migało mi gdzieś na grupkach na fb. Musisz tam pytać i szukać.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Da się w ogóle jakoś bez oczyszczania określić stan monety I czy III? Zakładać że jak w takim klaserze leżało 20 lat+ to wszystok jest III albo gorzej? No właśnie widzę na utube jakieś filmiki z czyszczeniem i środkami do tego, a z drugiej strony wszędzie piszą żeby pod żadnym pozorem nie czyścić monet przed skupem.
  • Odpowiedz
@TwistedFate: Ciężko ocenić. Zabrudzenia trzeba usunąć i dopiero wtedy widać zużycie obiegiem, itp. Ważne w jakim stanie była włożona do klasera. W klaserze nic się jej nie stało prócz tego plastiku co został na monecie ale to się usuwa tak jak pisałem.
Wszędzie się trąbi aby nie czyścić monet bo ludzie usuwali patynę, doprowadzali miedzianki do żółtego koloru i myśleli, że tak ma być. A nie o to chodzi. Czyścimy
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: https://www.youtube.com/watch?v=7FQ5fy8F9AU chociaż jak obejrzałem to to ewidentnie jest to ten case- czyli trzymanie monet w PRLowskim klaserze i dlatego te monety są takie "tłuste". Szkoda trochę jak trzeba je będzie sprzedawać całkowicie po kosztach bo trochę wartościowych rzeczy jest... np. teraz przeglądam żniwiarka z 1924 1zł, masa 2,5, 10 złotówek z II RP - traugutt, piłsudski, sobieski, nawet nike się znalazła.
  • Odpowiedz
@TwistedFate: Ja bym próbował oczyścić tego tłuszczu.
Allegro jest o tyle fajne, że nie musisz ustalać sam ceny tylko zrobi to za Ciebie rynek przy licytacji - imo najlepsza forma sprzedaży dla mniej doświadczonych osób. Grunt to nie mieć żadnego falsa wystawionego w swoich ofertach i będą schodzić jak pewniaki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: No tak tylko jeżeli to działa w ten sposób, że dopiero po prawidłowym oczyszczeniu wiadomo jakiego stanu jest moneta to sprzedając je w takim stanie to ktoś kupuje los na loterii i albo trafi albo nie - wiadomo nikt takich losów nie kupuje za duże pieniądze. Gdyby to prawidłowo oczyścić to może jakieś perełki w super stanie tam są. Sprzedawanie tego w stanie unknown a w stanie wiadomym to
  • Odpowiedz
@TwistedFate: Niech ktoś sobie sam ocenia stan po zdjęciu. Ty możesz tylko wykonać je jak najlepiej.
Jeden da stan 2+, a inny 3-. Nie ma co samemu tego na siłę ustalać.
  • Odpowiedz
@TwistedFate:
Po pierwsze monet sie nie czysci, po drugie monet sie nie czysci. Zrozumial?

Wszystko co zrobisz jako kompletny amator (to nie jest obraza, to jest fakt) tylko pogorszy systuacje.

Stan zachowania monety praktycznie nie ma nic wspolnego z tym czy jest brudna czy nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Proogramista: Okej zgadzam się, ale uważam, że nie da się zrobić zdjęcia tak brudnych monet żeby ktokolwiek był w stanie ocenić ich stan. Zamierzam zrobić kilka tańszych monet tak jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=WZ_PQnDGfew akurat mam nawet identyczne jak czyszczone na tym filmie i zrobię to w ten sam sposób. Nie mam pojęcia komu bym miał to dać - jakiemuś randomowi z neta co się do mnie zgłosi na grupie
  • Odpowiedz
że nie da się zrobić zdjęcia tak brudnych monet żeby ktokolwiek był w stanie ocenić ich stan

@TwistedFate: Nie ma to znaczenia. Bedziesz mial albo brudne, albo zniszczone monety. Ktory wybierawsz?

jak na tym filmiku

@TwistedFate: Nie linkuj filmow do "guru", "ekspertow" i innych "znafcow". Juz dawno zminusowalem ten film :) Nie wnosi
  • Odpowiedz
  • 0
@Proogramista: no to dalej nie mam pojęcia co mam zrobic z tymi monetami. Z jednej strony mówisz że profesjonaliści na rynku to osoby które niszczą oceny i w niczym nie popieram mogą a z drugiej strony mam iść do nich o pomoc. Co mam wystawiać po kolei na allegro monety ze zdjęciami jak w pierwszym poście i pisać że moneta świetnej jakości?
  • Odpowiedz