Wpis z mikrobloga

@ketrish: a ostatnio się z jednym kłóciłem, bo twierdził, że benzyna jest bardziej opodatkowana niż prąd, bo ten tylko 20% podatku ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Nie kłóciłeś się tylko po prostu masz problem ze zrozumieniem (z resztą jak większość populacji w tym również OP) takiej prostej rzeczy, że utrzymanie infrastruktury nie jest za darmo i też kosztuje co masz ujęte w osobnych rubrykach na rachunku.
Wiem, że prościej dla wszystkich byłoby gdyby rachunek był prosty i nieskomplikowany i koszty infrastruktury byłyby wrzucone w cenę kWh, no jednak prawo w Polsce stanowi inaczej.
Możesz pokazać jak
  • Odpowiedz
  • 0
takiej prostej rzeczy, że utrzymanie infrastruktury nie jest za darmo

@przemyslaw-priemek: to ja poprosze proporcjonalnie placone chorobowe - tak jak posel lecz zarabiajac troche mniej... a nie? to czemu rozne osoby maja rozna wysokosc i ilosc "oplat dodatkowych" skoro sa na jednej infrastrukturze (bo sa, to jest jedno miasto)?

@przemyslaw-priemek:

exemple de facture d'électricité

Ilosc elektrowni atomowych we Francji (https://www.euronuclear.org/glossary/nuclear-power-plants-in-europe/)

56

Cena za kwh u nich o 6 (20
  • Odpowiedz
@ketrish: Masz nieczytelne zdjęcia tych rachunków więc nie mogę odnieść się szczegółowo.
Dodaj sobie cenę za kWh (koszt wyprodukowania) z "opłata sieciowa zmienna"(koszt dostarczenia do ciebie) a otrzymasz ile kosztuje się zużyta kWh.
Średnio jest to (po przekroczeniu limitu) 0,86 + 0,50= 1,36zł/kWh. I tyle realnie (bez socjalnych obniżek) płacisz za zużytą w domu kWh.
Reszta to opłaty stałe i są one niezależne od zużycia i są raczej niewielkie a pozwalają
  • Odpowiedz
@przemyslaw-priemek:

Nie kłóciłeś się

Fajnie wiedzieć, że za mną łazisz xD

masz problem ze zrozumieniem (z resztą jak większość populacji w tym również OP) takiej prostej rzeczy, że utrzymanie infrastruktury nie jest za darmo i też kosztuje co masz ujęte w osobnych rubrykach na rachunku.

Rozumiem, że w innych krajach to utrzymanie nic nie kosztuje? Bo jest tylko abonament + zużycie.
Dlaczego to nie jest ujęte po prostu w abonamencie, tylko
  • Odpowiedz
Fajnie wiedzieć, że za mną łazisz xD

@PiotrFr: Nie pochlebiaj sobie, mam tag energetyka w obserwowanych i zdarza się, że trafiam na nim na opowiadane przez ciebie bajki

Nie rozumiesz ale tłumaczę, chodzi o to żeby normalny człowiek tego nie rozumiał

No i nie rozumiesz, a jak wyjaśniam to wyskakujesz ze spiskowymi teoriami.

Rozumiem, że w innych krajach to utrzymanie nic nie kosztuje? Bo jest tylko abonament + zużycie.

Również uważam,
  • Odpowiedz
@przemyslaw-priemek:

opowiadane przez ciebie bajki

Jakie bajki? xD dawaj, wymień jakąś

No i nie rozumiesz, a jak wyjaśniam to wyskakujesz ze spiskowymi teoriami.

Nie rozumiesz a dalej piszesz

Również uważam, że powinno to wyglądać dokładnie w ten sposób, było by to proste i nieskomplikowane

Czyli nie zgadzasz się z tym co piszę ale się zgadzasz

Pokażesz może w końcu te francuskie rachunki?

Fakturę za prąd dostaję raz w roku, muszę poszukać
  • Odpowiedz
  • 1
Typowe, poszukaj to znajdziesz xD

A w tej Polsce to kradną, a takiej Francji to nie ale jak zapytasz o rachunki to nic z tego xD

@przemyslaw-priemek: dwa razy pisalem
https://translate.google.com/?sl=auto&tl=fr&text=przyk%C5%82adowy%20rachunek%20za%20pr%C4%85d&op=translate
https://www.deepl.com/pl/translator#pl/fr/przyk%C5%82adowy%20rachunek%20za%20pr%C4%85d
jedne z najlepszych darmowych tlumaczen daja ten sam wynik dla prostego zapytania? popatrz, a google nie dziala?
mozna dodac jeszcze miasto na koncu

exemple de facture d'électricité paris

mozna sie pozbyc "przykladowy"

de facture d'électricité paris

jakby tego bylo
  • Odpowiedz
@ketrish: Super, dziękuję.
Dopytuję o Francję gdyż w dyskusji jest nas trzech, a Piotr urzęduje właśnie we Francji.
I ja jestem zwolennikiem takiego prostego systemu jaki tam obowiązuje czyli abonament+zużyte kWh.
A teraz zerknij na swoje rachunki i porównaj z kosztami francuskimi, i chyba tam zapłaciłbyś nieco więcej.
  • Odpowiedz