Aktywne Wpisy
mirko_anonim +7
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Uwielbiam tych bajkopisarzy #programista15k.
Twierdzą że zarabiają po 30k, a jak ich zapytasz o podróże, to okazuje się, że najdalej byli u ciotki na Śląsku xd
Tak się składa, że pracuje w dobrym it i mogę powiedzieć, że zagraniczne wakacje dwa razy w roku to raczej norma.
Najczęstsze kierunki to Włochy, Portugalia,hiszpania, a dalej to Chiny, Japonia i Ameryka.
Nie liczę kilkudniowych krajowych wypadów, bo weekend w spa
Uwielbiam tych bajkopisarzy #programista15k.
Twierdzą że zarabiają po 30k, a jak ich zapytasz o podróże, to okazuje się, że najdalej byli u ciotki na Śląsku xd
Tak się składa, że pracuje w dobrym it i mogę powiedzieć, że zagraniczne wakacje dwa razy w roku to raczej norma.
Najczęstsze kierunki to Włochy, Portugalia,hiszpania, a dalej to Chiny, Japonia i Ameryka.
Nie liczę kilkudniowych krajowych wypadów, bo weekend w spa
InnyWymiar90 +39
Na nocnej nikt nie zauważy
#pieniadze #ekonomia #energia #energetyka #gospodarka #rachunki #ceny #rachunkizaprad #prad #cenypradu
#pieniadze #ekonomia #energia #energetyka #gospodarka #rachunki #ceny #rachunkizaprad #prad #cenypradu
Wiem, że prościej dla wszystkich byłoby gdyby rachunek był prosty i nieskomplikowany i koszty infrastruktury byłyby wrzucone w cenę kWh, no jednak prawo w Polsce stanowi inaczej.
Możesz pokazać jak
@przemyslaw-priemek: to ja poprosze proporcjonalnie placone chorobowe - tak jak posel lecz zarabiajac troche mniej... a nie? to czemu rozne osoby maja rozna wysokosc i ilosc "oplat dodatkowych" skoro sa na jednej infrastrukturze (bo sa, to jest jedno miasto)?
@przemyslaw-priemek:
Ilosc elektrowni atomowych we Francji (https://www.euronuclear.org/glossary/nuclear-power-plants-in-europe/)
Cena za kwh u nich o 6 (20
Dodaj sobie cenę za kWh (koszt wyprodukowania) z "opłata sieciowa zmienna"(koszt dostarczenia do ciebie) a otrzymasz ile kosztuje się zużyta kWh.
Średnio jest to (po przekroczeniu limitu) 0,86 + 0,50= 1,36zł/kWh. I tyle realnie (bez socjalnych obniżek) płacisz za zużytą w domu kWh.
Reszta to opłaty stałe i są one niezależne od zużycia i są raczej niewielkie a pozwalają
Fajnie wiedzieć, że za mną łazisz xD
Rozumiem, że w innych krajach to utrzymanie nic nie kosztuje? Bo jest tylko abonament + zużycie.
Dlaczego to nie jest ujęte po prostu w abonamencie, tylko
@PiotrFr: Nie pochlebiaj sobie, mam tag energetyka w obserwowanych i zdarza się, że trafiam na nim na opowiadane przez ciebie bajki
No i nie rozumiesz, a jak wyjaśniam to wyskakujesz ze spiskowymi teoriami.
Również uważam,
@przemyslaw-priemek: w google mozna sobie znalesc z tym problemu nie ma
Dlugo czekac nie trzeba bylo - https://wykop.pl/link/7104513/marze-producentow-energii-wystrzelily-zyski-urosly-o-polowe (XD)
A w tej Polsce to kradną, a takiej Francji to nie ale jak zapytasz o rachunki to nic z tego xD
Jakie bajki? xD dawaj, wymień jakąś
Nie rozumiesz a dalej piszesz
Czyli nie zgadzasz się z tym co piszę ale się zgadzasz
Fakturę za prąd dostaję raz w roku, muszę poszukać
@PiotrFr: Bajki. Poszukaj i pokaż.
@przemyslaw-priemek: dwa razy pisalem
https://translate.google.com/?sl=auto&tl=fr&text=przyk%C5%82adowy%20rachunek%20za%20pr%C4%85d&op=translate
https://www.deepl.com/pl/translator#pl/fr/przyk%C5%82adowy%20rachunek%20za%20pr%C4%85d
jedne z najlepszych darmowych tlumaczen daja ten sam wynik dla prostego zapytania? popatrz, a google nie dziala?
mozna dodac jeszcze miasto na koncu
mozna sie pozbyc "przykladowy"
jakby tego bylo
Dopytuję o Francję gdyż w dyskusji jest nas trzech, a Piotr urzęduje właśnie we Francji.
I ja jestem zwolennikiem takiego prostego systemu jaki tam obowiązuje czyli abonament+zużyte kWh.
A teraz zerknij na swoje rachunki i porównaj z kosztami francuskimi, i chyba tam zapłaciłbyś nieco więcej.