Wpis z mikrobloga

wiem że na wykopie sporo ateistów ale może ktoś czytał jakieś ciekawe książki religijne które może polecić? coś typu o nawróceniu albo jakaś biografia Jezusa, albo coś wartego przeczytania? biorę wszystko, książka która zrobi niesamowite wrażenie i skłoni do refleksji. Macie coś? :)

#czytajzwykopem #ksiazki #ksiazka #pytaniedoeksperta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Adom007 Sam jeszcze nie miałem okazji, ale na wielu moich znajomych (wierzących i nie) duże wrażenie zrobiła Chata Williama P. Younga. Z tym że to taka okołoreligijna fabuła. Oprócz tego może coś z Chestertona, Hołowni, Marii Miduch. Ewentualnie jeszcze trylogia o Jezusie Benedykta XVI, ale to już może być bardziej wymagające.
  • Odpowiedz
  • 0
@SupreminTHC: czytam ale chce coś równocześnie... też Biblie cieżko zrozumieć jakieś fragmenty, a często w książkach religijnych są odniesienie z życie do Biblii i wtedy łatwiej mi to zrozumiec.
  • Odpowiedz
@Adom007:

Może trochę z innej beczki, ale na przykład w 12 Życiowych Zasadach Petersona często porusza on wątki religijne, tłumaczy przypowieści patrząc przez pryzmat współczesnej psychologii i pokazuje, że mimo tego jak stare są te opowieści to niosą za sobą wielką wartość, która może nie jest taka oczywista na pierwszy rzut oka. Nie jest to typowo książka o religii czy chrześcijaństwie, ale dosyć często się pojawia tam ten wątek i
  • Odpowiedz