Można jeździć na dowód jak jestem z maja '95? Czy na kartę motorowerową (posiadam)
Chcę se pierdzika kupić na dojazdy do pracy bo tanio wychodzi a dowozi z A do B Mam w maju teraz 28 lat i nie wiem czy na dowód pojadę czy nie, bo różne info w necie jest. O karcie to już totalnie ciężko coś sensownego znaleźć.
@MePix: 125ccm można jeździć na zwykłym prawo jazdy kat. B które masz min. 2 lata. AM czy tam co to bardziej pod 250ccm+. Chyba że ktoś nie ma na B to wtedy i na 125 potrzeba AM
Masz kartę motorowerową i chcesz ją wymienić na prawo jazdy kategorii AM? Dzięki temu uzyskasz dodatkowo możliwość kierowania czterokołowcem lekkim, na przykład małym quadem. Sprawdź, jak to zrobić.
A jak nie chcę dodatkowo quada prowadzić, tylko skuter 50cm? To też trzeba wymieniać, o to mi chodziło, że nie ma info o nakazie wymiany a tylko "można / powinno się" a to nie
@iquiet: Czyli dziś siadam na skuter 50cm i jadę bez obaw o mandat 500zł i blokadę uprawnień na 6 miesięcy? Jakieś potwierdzenie, bo znów jest mix informacji tak samo jak w google, raz że można raz, że nie i tu tak samo, są różnie rozbieżności
A jak mówię, chcę tylko i wyłącznie skuter 50, nie interesują mnie większe, bo do tego będę miał auto, a quada nie kupię bo i
@MePix: przepraszam ale chyba wprowadziłem Cię w błąd. Teraz czytam, że trzeba mieć prawo jazdy na AM póki nie masz prawa jazdy na B albo nie jesteś urodzony przed 1995r. Niedawno było, że kto ma dowód osobisty to może jeździć 50ccm. Nie wiem, jak masz Facebooka to popytaj tam na grupach
Jakieś potwierdzenie, bo znów jest mix informacji tak samo jak w google, raz że można raz, że nie i tu tak samo, są różnie rozbieżności
@MePix: Przejrzałam kilka pierwszych linków z google i wszędzie informacja jest taka sama - można jeździć na dowód osobisty, jeśli skończyło się 18 lat przed 19 stycznia 2013 r. Dodatkowo sama jeździłam, zaczęłam akurat niedługo po tym, jak pojawił się ten przepis, jestem starsza niż
Można jeździć na dowód jak jestem z maja '95?
Czy na kartę motorowerową (posiadam)
Chcę se pierdzika kupić na dojazdy do pracy bo tanio wychodzi a dowozi z A do B
Mam w maju teraz 28 lat i nie wiem czy na dowód pojadę czy nie, bo różne info w necie jest.
O karcie to już totalnie ciężko coś sensownego znaleźć.
A mandatu nie chcę ryzykować.
#prawo #motoryzacja #skutery #pytaniedoeksperta #policja
A jak nie chcę dodatkowo quada prowadzić, tylko skuter 50cm?
To też trzeba wymieniać, o to mi chodziło, że nie ma info o nakazie wymiany a tylko "można / powinno się" a to nie
Więc aktualnie jestem bez, mam kartę motorowerową co najwyżej z uprawnień
Jakieś potwierdzenie, bo znów jest mix informacji tak samo jak w google, raz że można raz, że nie i tu tak samo, są różnie rozbieżności
A jak mówię, chcę tylko i wyłącznie skuter 50, nie interesują mnie większe, bo do tego będę miał auto, a quada nie kupię bo i
@MePix: Przejrzałam kilka pierwszych linków z google i wszędzie informacja jest taka sama - można jeździć na dowód osobisty, jeśli skończyło się 18 lat przed 19 stycznia 2013 r. Dodatkowo sama jeździłam, zaczęłam akurat niedługo po tym, jak pojawił się ten przepis, jestem starsza niż
A nie 3 lata czasem?