Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +152
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Idę na grzibki, nie znam się na tym to nigdy nie chodziłem, no za dzieciaka z wujkiem takim co się znal.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.
Moja mama wpoiła mi jakąś panikę przed grzybami, ona ma mykofobie jakas.
No i nie chodziłem bo się nie znam, ale znajomy sprzedał mi protip, jak nie znam jakiegoś grziba to sobie go wrzuce w chat GPT i on mie tego grziba zidentyfikuje i powie czy to borowik czy szatan jakiś.

ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - Jastrzębski Węgiel
powyżej 3.5 setów @ 1.42
Myślę, że nie tylko ja byłem zdziwiony dość gładkim zwycięstwem Jastrzębskiego Węgla w pierwszym meczu w serii finałowej 3:0. Spotkały się dwa najlepsze zespoły z siatkówki w Polsce i z pewnością wszyscy tutaj liczymy na zacięty pojedynek o mistrzostwo. Nie ma tutaj co dużo się rozpisywać, ZAKSA gra u siebie, pierwszy mecz przegrali 3:0 i z pewnością dzisiaj będą chcieli wziąć za to rewanż. Nie wyobrażam sobie, że na własnej hali nie ugrają chociażby seta. Drużyna Węgla natomiast, jak pokazało nam pierwsze spotkanie jest w znakomitej formie, zespół prowadzony przez Marcelo Mendeza potwierdził znakomitą dyspozycję, wygrywając siedem ostatnich meczów ligowych. Liczę na dobrą dyspozycję obu zespołów, wyrównany pojedynek, który tym razem nie zakończy się w 3 szybkich setach.
Iga Świątek - Aryna Sabalenka
powyżej 18.5 gema @ 1.49
Oglądałem wszystkie Igi Świątek i czasami aż przysypiałem. Dlaczego? Ano dlatego, że wszystkie spotkania, poza meczem z Aleksandrową, nasza rodaczka wygrywała w bardzo łatwy sposób, raczej nie przemęczając się na korcie. Swoją drogą jest to świetne, że możemy oglądać w tenisie Polkę, która gromi wręcz swoje rywalki, walcuje i jedzie dalej. Niemniej, dzisiaj może już nie być tak łatwo. Wiem, że w poprzednim z typów na Sakkari, grałem przeciwko Sabalence, ale muszę posypać głowę popiołem. Aryna dochodząc do turnieju w Madrycie pokazała, że jest w bardzo dobrej formie. Straciła tylko jednego seta (podobnie jak Iga) ze świetnie dysponowaną Sherif. Sabalenka, gra ofensywny i silny tenis na kortach w Madrycie, co bardzo dobrze przekłada się na jej zagrania (z uwagi na szybkość kortów w stolicy Hiszpani). Iga natomiast w najmniejszym stopniu nie odstaje w przyjęciach takich piłek, tworząc z nich nawet zagrania kończące. Na mączce obie panie mierzyły się już trzykrotnie, gdzie za każdym razem Iga wygrała 2:0 (6:3 6:4 - 19 gemów, 6:2 6:1 - 15 gemów oraz 6:2 6:2 - 16 gemów). Tym razem jednak wierzę, że Sabalenka jest w na tyle dobrej dyspozycji, że będzie potrafiła poważniej zagrozić naszej rodaczce niż miało to miejsce w poprzednich spotkaniach, a łączona liczba gemów w tym meczu pokryje linię. Osobiście przewiduję wynik 6:4 6:3 dla Igi.
Liverpool - Brentford FC
Liverpool wygrana @ 1.48
Liverpool wraca z zaświatów i goni czołówkę tabeli wygrywając 5 kolejnych spotkań z rzędu, które poprzedziło 5 spotkań z rzędu bez zwycięstwa. Sam Klopp ostatnio w wywiadzie stwierdził. że "Odrodzenie formy raczej nie pomoże Liverpoolowi zakwalifikować się do Ligi Mistrzów w przyszłym sezonie, ponieważ zajmujący czwarte miejsce Manchester United raczej nie potknie się u siebie". Liverpool obecnie zajmuje 5 miejsce, które nie jest premiowane awansem do LM, cztery punkty za Manchesterem United, którzy mają mecz zaległy do rozegrania. Ja jestem ciut większym optymistom i patrząc na grę MANU nie byłbym do końca pewien czy nie stracą jeszcze punktów na ostatniej prostej. Liczę na to, że Liverpool jest w gazie, niezależnie od słów trenera, piłkarze czerwonych mają coś do udowodnienia i wycisną z ostatnich spotkań wszystko co się da. Brentford również ma szanse jeszcze na puchary, zatem liczę tutaj na otwarty mecz, który przy potencjalnie ofensywnym Liverpoolu zakończy się ich zwycięstwem.
H----d może uzależniać. Graj odpowiedzialnie! Kanał przeznaczony jest dla osób, które skończyły 18 lat.
#obstawianie #kupony #kuponynazywo #typybukmacherskie #pewniaczki #mecze #tenis #pilkanozna #siatkowka
@przewodnik_obstawiania: ja to mam wrażenie, że w tym meczu może stac się wszystko. Może byc wyrównana walka albo 3:0 dla jednych albo 3:0 dla drugich. Jakbym mial stawiac na to pieniadze to bym wolal drugi polfinal resovi over 3.5 seta
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle - Jastrzębski Węgiel
powyżej 3.5 setów @ 1.42 ✅
Iga Świątek - Aryna Sabalenka
powyżej 18.5 gema @ 1.49 ✅