Wpis z mikrobloga

Użyłem opcji szukaj, ale... no właśnie były podobne posty z odpowiedziami "TEMAT PORUSZANY MILION RAZY", inne posty zaś nieaktualne z linkami. Szukam jakiegoś dobrego kursu, żeby wejść w programowanie. Nie wiem jaki język wybrać, docelowo zależy mi na pracy zdalnej a póki co programowanie wydaje mi się być ciekawe i przyjazne w realizacji tego celu. Mógłby ktoś polecić jakąś ścieżkę pierwszych kroków?

Pojęcie o programowaniu mam bliskie zeru. Znaczy się, umiem coś tam naskrobać w C++ do Arduino, sprawia mi to frajdę i ogólnie satysfakcję. Jestem też zawzięty i jak temat mi siądzie to i potrafiłem się nauczyć Hiszpańskiego w dwa lata, żeby mowić biegle.

#programista15k #programowanie #it #programista #it #informatyka #praca #pracbaza
  • 24
Ogólnie to nie wierz twórcom bootcampów.
Nie ma jednego kursu który zrobi z ciebie dobrego programistę. Studia są okej, żeby poznać podstawy, ale jak masz inny kierunek techniczny to nie warto.
To co polecam i co mnie najwięcej nauczyło to zawzięcie się nad jakimś projektem i kolejne googlowanie części jak go zrobić.
Tylko ja projekty miałem narzucone z góry przez studia, więc nie były to takie proste i powtarzalne rzeczy jak todo
@groman43: Ponieważ uważam, że ta praca jako programista ma następujące cechy:
- Poprzez rozwiajanie umiejętności zwiększasz swoją wartość i wydaje mi się, że jest duże spektrum umiejętności do rozwijania
- Ponieważ (chyba) będąc dobrym programistą mogę dostać dobrą pracę w Polsce i za granicą. Jestem po kierunku prawniczym a emigruję do kraju anglosaskiego, także moja znajomość prawa jest przydatna jak łysemu grzebień.
- Bo chciałbym mieć kiedyś pracę zdalną
@Blomex: Absolutnie zdaję sobie z tego sprawę i na samą naukę chcę przeznaczyć kilka lat, zanim zaaplikuję o jakąkolwiek pracę czy nawet staż. Lubię się uczyć, chcę zająć czas czymś pożytecznym. Szukam tylko kilku podstawowych kursów, zakładam, że dalej będę wiedzieć czego potrzebuję :D
@NarciarzFarciarz: nikt na tacy Ci nie da. Zwłaszcza jak sam nie wiesz czego szukasz.. języków wiele. A wszystko znajdziesz na YouTube.
Wejdź sobie po ofertach popatrz czego szukają i ponoć obecnie po 200 CV na juniora a ogólnie mało ofert na juniorów więc to też weź pod uwagę że możesz się nauczyć i nie znaleźć pracy
@NarciarzFarciarz:

nie zastanawiaj się przesadnie nad tym co wybrać, bo i tak nie masz odpowiedniej wiedzy, żeby wybrać prawidłowo, a ci tutaj nikt nie poradzi, bo jak pewnie zauważyłeś, programiści nie programują w jednym języku tylko w bardzo wielu, więc każdy programista ma jakieś tam swoje powodu, dla których wybrał dany język jako swój główny. nie ma jedynego prawidłowego wyboru.

https://wiki.python.org/moin/BeginnersGuide/Programmers
spośród tych kursów, wybierz ten który ci się najbardziej podoba