Wpis z mikrobloga

Autoholizm. „Samochód jest symbolem dobrobytu, sukcesu i wolnej Polski, a motoryzacja jednym z najważniejszych elementów współczesnej kultury. Auta kształtują polską przestrzeń miejską oraz życia Polek i Polaków. Naszymi miastami rządzi samochodowy populizm, a jego chwytliwe slogany wsączają się w nasze serca jak spaliny w płuca. Samochody są obecne we wszystkich obszarach życia prywatnego i społecznego, choć mamy dowody, że niszczą nasze życie i zdrowie. Jak do tego doszło? Czy uda nam się wyleczyć z tego uzależnienia?”

https://wydawnictwo.krytykapolityczna.pl/autoholizm-marta-zakowska-1119

#autoholizm #miasto #motoryzacja #samochody #spoleczenstwo #ksiazki #martazakowska #krytykapolityczna #polityka #zdrowie
Poludnik20 - Autoholizm. „Samochód jest symbolem dobrobytu, sukcesu i wolnej Polski, ...

źródło: autoholizm-marta-zakowska

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Poludnik20: ja jeżdżę głównie dla przyjemności. Mógłbym się obyć bez auta, ale nie chcę z tego rezygnować.
Jednak nie ruszam auta w godzinach szczytu - to nie ma sensu.
Do pracy jeżdżę metrem a dla przyjemności, samochodem, wieczorami i w weekendy.

• Odpowiedz
@Poludnik20: Ta książka została pięknie rozsmarowana już na FB xD

Już sam opis książki jest żenujący. Nie, samochody nie są uzależnieniem. Są narzędziem koniecznym do osiągnięcia obecnego poziomu rozwoju cywilizacji. Nie da się tworzyć dobrej ekonomi bez wolności przemieszczania się jaką daje samochód.
  • Odpowiedz
  • 0
@cwlmod: w dużych miastach jeździ najczęściej biedota mieszkająca daleko, a w małych wszyscy bo już nie ma wyjścia. U mnie biedota to jest w sensie, że mają na nic innego czasu poza zarabianiem pieniędzy.
  • Odpowiedz
@Poludnik20: Zakazać samochodów w mieście! Doyebać opłaty! Oh wait, mimo opłat samochód 7km w wojewódzkim robi średnio w 20minut zużywając 160zł na miesiąc. Bilet miesięczny 100zł, czas przejazdu około 40minut o ile siądzie przesiadka bo w korkach popołudniowych to zapomnij.
60zł różnicy za #!$%@? po przystankach i podróż w ścisku i smrodzie bez klimy lub z źle ustawioną klimą + conajmniej 40minut straty i latanie po całym autobusie i obijanie
  • Odpowiedz
Samochody są spoko bo można robić większe zakupy i się nie męczyć jechać latem z klima i nie czuć żurów jak w autobusie
  • Odpowiedz
@Poludnik20: Haha typowe podejście lewactwa, bogaci są biednymi xD

W sumie masz racje. Akurat rozpatrywałem temat mieszkania w Wawie to biedniejszych nie stac na mieszkania w mieście. Stad mamy paradoks. Biedni mieszkają na przedmieściach i maja koszt związany z autem tylko dlatego ze musza je miec.

Bogaci za to maja apartamenty w centrum i drogie samochody ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz