Wpis z mikrobloga

#meble #stolarstwo #zrobtosam
Mireczki,
ostatnio żonie zaczęły przeszkadzać meble w kuchni, a dokładnie ich zamykanie, bo jest za głośne. Mamy szafki bez klamek i zamykanie jest na systemie Tip-on (chyba tak się to nazywa) - jakiś wihajster ze sprężynką i magnesem na końcu. i przy każdym zamknięciu jest klik klak.

Pomyślałem, że wymienię zawiasy na cichy domyk, ale kupiłem jakieś pierwsze lepsze na allegro i wygląda tak jakby nie miały siły domknąć szafki - Zostaje szczelina. Chyba że przytrzymamy ręką, to się zamkną. Moje pytanie brzmi czy możecie polecić jakiś sprawdzony system albo zawiasy, które by podołały?
  • 31
@FFFFUUUU A jak to się może nazywać? Bo mogę jedynie znaleźć spowalniacz, a on raczej mi nie pomorze.

@orfan szczelina jest około 5-10 cm. Tak jakby zawias nie miał siły się złożyć, ale jak się przytrzyma to zostaje w pozycji.
@mdk007: cichy domyk, producent to jakaś firma niemiecka na H nie pamiętam dokładnie jaka,
może uda się dokupić cichy domyk do tych zawiasów juz zainstalowanych, możesz też wkleić magnesy neodymowe
małe (tylko odwrotnie odpychająco) i nie ma wtedy możliwości że trzaśniesz drzwiczkami
Zrób zdjęcia szafek od wewnątrz (fronty z zawiasami prostymi, narożne i/lub z szerokim kątem otwarcia. Zrobię Ci dokładną listę zakupową :) Fronty się nie domykają bo trzeba odsunąć ramię zawiasu od prowadnika (ostatnia śruba patrząc od strony pleców szafki).
@mdk007: do tip-ona nie montuje się zawiasów z cichym domykiem, jeśli chcesz mieć cichy domyk to tipony trzeba zdemontować. jeśli mają zostać tipony to teoretycznie możesz poszukać odbojników silikonowych (takie przezroczyste naklejane kropki) i popodklejać na rogach frontów, tylko tipony będzie trzeba wtedy regulować wszędzie
@mdk007 mojej żonie zaczął przeszkadzać łuk nad wejściem do salonu. Tuż po pomalowaniu ścian stwierdziła, że jednak nie chce łuku, tylko prostą belkę. I zaczęło się #!$%@?. Powiedziałem "zgoda" i poszedłem po młot udarowy. Wróciłem, wręczyłem jej i mowie: ty kujesz, ja tynkuję, malujemy razem :)
Nie odzywała się 2 dni.
Łuk mamy do dziś :)

Trzeba było żonę zmusić, żeby wykazała jakąś inicjatywę. "Poczytaj o cichych systemach domknięć wyślij mi linka
ostatnio żonie zaczęły przeszkadzać meble w kuchni, a dokładnie ich zamykanie, bo jest za głośne.

@mdk007: to kup jej peltory III. Ja jebix tym babom to już nic się nie podoba. Dokładnie jak kolega wyżej mówił- myślą że to takie wszystko proste i #!$%@?ą dla samego #!$%@?, a jakby same miały to robić i zdały sobie sprawę z tego, że to nie jest takie hop-siup to by odpuściły i pewnie zapomniały
@mdk007 niestety do zawiasów z tip on nie da się założyć spowalniaczy, nie ma takiego domyku który domknie tipona. jedynie możesz wymienić prowadnice szuflad na takie z tip on i cichym domykiem