Wpis z mikrobloga

Już z rok rejestruje się i wyrejestrowuje przed wizytą w urzędzie, żeby tylko mieć ubezpieczenie. Wszystko szło dobrze do dnia dzisiejszego, bo dostałem listem informacją, że mają dla mnie pracę i żeby stawić się w ciągu 7 dni, bo jak się nie stawie to wylot i tracę status bezrobotnego. Czy jeżeli przed tymi 7 dniami wyrejestruje się z urzędu i za miesiąc znowu zarejestruje, to dostanę status bezrobotnego? Czy dostanę przysłowowią banicje na urząd?
#urzadpracy #pup
  • 9
@Katiusza60: nie wiem jak teraz, kilka lat temu jak byłem w pup tylko dla ubezpieczenia to raz można było odmówić ich oferty za drugim razem już ban na ubezpieczenie na pół roku dawali
@Katiusza60: Teoretycznie jak się wypisujesz z statusu bezrobotnego, to już nie musisz odpowiadać ani stawiać się na ich wezwania. Ale to jest urząd i pewnie to zależy od widzimisię urzędnika znając życie.

@Krtb Najpierw wpychają ci oferty po dobroci, typu masz numer zadzwoń, idź dowiedz się czyli nie oficjalną drogą to możesz zrezygnować w przypadku jak już ci oficjalnie przydzielą robotę to jak Mirkowi to nie możesz odmówić.
@Krtb: No nie wiem jak było kilka lat temu, ale nie wpychają teraz nic na siłę, nie mam pojęcia po jakim czasie oficjalnie wysyłają kogoś do roboty. W sensie szukają w tych ich katalogu prac, ale to się pytają czy chcę i po prostu podają namiary.
@lentilek: raz rok przechulalem bez kwitu do roboty, powiedziałem wprost babce że w czerwcu będę miał robotę i jestem tu tylko po ubezpieczenie, no i miałem spokój, innym razem po kilku miechach dali kwit, zrezygnowałem, po chyba 3 miechach kolejne skierowania w obu odmówiłem i po tym bana na pół roku