Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym zapytać, który "wydawca" (?) RTX 3060 jest najlepszą opcją?

Najlepszym wyborem dla mnie okazuje się prawdopodobnie GeForce RTX 3060 12GB (do i3-12100f, myślałem nad i5-12400f, ale to jednak 3 stówki).

Na różnych stronach, w różnych koszykach pojawiają się różne wersje tej karty, czy to Palit, czy Gainward czy jeszcze inne i nie do końca wiem w co celować, a różnice cenowe - są :D

Przypuszczam, że lepiej mieć 3 wiatraki niż 2 (chyba XD) - to widać już po zdjęciach, na co jeszcze zwracać uwagę? Taktowania rdzenia w trybie Boost? Ma to jakieś odczuwalne znaczenie? No i długość karty, ale obudowy jakiejś turbo małej brać nie będę, to ten aspekt chyba też na boczny tor mogę zrzucić?

#komputery #pcmasterrace #geforce #rtx3060 #morele #xkom
ftp_seb - Cześć, chciałbym zapytać, który "wydawca" (?) RTX 3060 jest najlepszą opcją...

źródło: 0_J6DCgyqumHEix-M3

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ftp_seb: Nie rozkminiaj drogich wersji 3060, tylko szukaj 3060 Ti, tak jak @ShadyTalezz radzi.

Pułap wydajności 1080 Ti, 5700XT, 6600XT i 3060 Ti, to przez lata był pewien standard, pod który były robione gierki.

Każda słabsza karta to
  • Odpowiedz
  • 0
@bonus: jakieś kalkulatorki dają szanse na bottleneck xD

@GhostTrick ja właśnie staram się w miarę budżetowo coś opracować, dlatego np. bliżej mi do Palita za 1620zł niż tych po 2100zł~

Nie planuję cisnąć w żadne topowe gierki na ultra, 99% czasu i tak scrolluje wykop, kupowane będzie wszystko, dlatego też unikam raczej "dodawania tu 300, tam 200, tu 150..." itd :D Potem uzbiera mi się zestaw za dwukrotność budżetu
  • Odpowiedz
kupowane będzie wszystko, dlatego też unikam raczej "dodawania tu 300, tam 200, tu 150..."

dorzuć te kilka tysiaków i kup 4090 xd

@Serniczek_Szatana: @ftp_seb: Nie chodzi przecież o dokładanie.

R5 5600 za niewiele więcej niż ten i3, a mniej niż i5, dałby 6,
  • Odpowiedz
@ftp_seb: typie, bierz najtańszą, ta karta na stocku bierze 170W, po co jej 3 wiatraki? jeszcze zrobisz delikatny UV i zjedziesz do 150W. Dopłacanie do śmigieł zamiast do wydajności w tym segmencie jest oznakiem biedy umysłowej albo nadmiaru pieniędzy.
  • Odpowiedz