Wpis z mikrobloga

Co papież zrobił złego?

Ja tam go lubiłem bo miał pozytywny wpływ na społeczeństwo. Zwłaszcza że żyłem za jego czasów i nie jest to dla mnie jakaś historyczna postać. Jego smierc zjednoczyła nawet pseudo kibiców kiedy się pojednali tego dnia i przeciwne drużyny które się dosłownie zabijały związali ze sobą szaliki. Nigdy wcześniej ani nigdy później nie było takiego przypadku w tej społeczności.

Mam dystans do tej całej papiezowej sprawy lubię się uśmiechnąć z niektórych heheszkow a niektórzy tak się sraja o niego jakby osobiście im rodzinę styropianem zabił. Nie czaje tej nienawiści.

#religia #papiez
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jego smierc zjednoczyła nawet pseudo kibiców kiedy się pojednali tego dnia i przeciwne drużyny które się dosłownie zabijały związali ze sobą szaliki.

To była zaplanowana akcja propagandowa ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie zmyślam, tak było.
  • Odpowiedz
@r5678: papież jest dla mnie symbolem s----------a całego poprzedniego pokolenia - człowiek ikona. Zawsze to czułem, że kościół katolicki i papież nie są dla mnie. Zawsze mi się dostawało wszędzie za moje poglądy, a teraz okazuje się, że po prostu byłem o krok do przodu. Nie jestem freethinkerem, ani nikim takim. Po prostu kult papieża nigdy mi nie pasował, a JP2 wychodził z każdej dziury, zwłaszcza w latach 90. Byłem
  • Odpowiedz
@r5678: Śmierć papieża zjednoczyła Polaków. Miałem poczucie że podobnie było zaraz po katastrofie Smoleńskiej. Ale bardzo krótko. Przypomnijcie sobie kto Polaków podzielił.
  • Odpowiedz
@PurpleHaze: Hej, dzięki za ten wpis, bo dla mnie jako 40-latka jest to ciekawa perspektywa. W moich szkołach specjalnie o nim nie uczono. Co więcej - w podstawówce za autorytet ksiądz podawał Marka Citkę (taki piłkarz), co to z łobuza stał się dobrym chrześcijaninem i całkiem niezłym piłkarzem ( ͡° ͜ʖ ͡°) W liceum na religię nie chodziłem.
Ale już wtedy odczuwałem, że papieża jest dużo
  • Odpowiedz
@r5678

Co papież zrobił złego?

Kierował kościołem katolickim, który bynajmniej nie jest fajną firmą. Nie można uznawać go jednocześnie za wielki autorytet moralny i intelektualny oraz odcinać go od całego zła kościoła.
@
  • Odpowiedz
Ani nie grzeje ani nie parzy. Z jednej strony dokumenty obciążające a z drugiej na pewno jest dużo osob którym pomógł no i zrobił Polsce dobry PR na świecie.

@Palladyn400: wydaje mi się, że dziesiejsza młodzież jest mocno uwrażliwiona na wszechobecną hipokryzję, która wylewa się z kościołów. JP2 nawet jeśli nie był kryształowy i popełniał błędy, ale jakieś zasługi miał to możnaby było zrozumieć gdyby się przyznał, przeprosił i odpokutował.
  • Odpowiedz
@quintus po raz setny pytam co niby zrobił dla upadku komuny? czemu na to czekał ponad 20 lat? żyłem i pamiętam te czasy. Pamiętam jak autobusy wiernych jeździły dk Gdyni aby go zobaczyć. Przylatywal i całował ziemię, nie pamiętam aby ganiał z kropidłem w ręku komunistów. Ustrój się zmienił bo ZSRR upadał między innymi przez Czarnobyl.
  • Odpowiedz
@PurpleHaze Ja jestem z podobnego rocznika i mogę potwierdzić ten niewytłumaczalny kult papieża ( ͡º ͜ʖ͡º) Po jego śmierci to był w zasadzie jedyny temat przez parę miesięcy: płaczący dorośli, atmosfera tragedii na skalę światową i tworzenie otoczki, że już nigdy nic nie będzie takie samo. W szkole podobnie, od uroczystych apeli i przedstawień, po konkursy wiedzy o papieżu, a później byliśmy w kinie na dosłownie
  • Odpowiedz
@AntyMoron: dał ludziom wiarę i nadzieję, ludzie się jednoczyli by przeciwstawić się aparatowi państwa. Jeśli żyłeś w tamtych czasach i nie rozumiesz tego to zobacz sobie choćby co działo się na mszach Popiełuszki. Podobnie było podczas pielgrzymek papieża do Polski. Scalał ludzi a to komponowało się z ruchami społecznymi. Bóg był nie tylko na sztandarach.
  • Odpowiedz
@r5678: a wiesz jakie jest moje najtrwalsze wspomnienie związane z papieżem? Jak w dniu jego pogrzebu przycinałem drzewa, bo trzeba było to zrobić w ramach wiosennych porządków i chodnikiem wzdłuż mojego płotu z kościoła wracała jakaś stara baba i zaczęła się na mnie drzeć, że "dzień święty święcić" i jak to moje zachowanie uwłacza czci świętego papieża polaka. Takie to było zachowanie starej baby po sakramentach czczącej pamięć papieża. To
  • Odpowiedz