Wpis z mikrobloga

@fffffffff: Absolutnie nigdy, na koncu i tak nikt na to nie patrzy i przy awansie/podwyżkach decyduja inne czynniki

@Kielbasiarz: zależy. Jak sobie notujesz, co zrobiłeś i sam dbasz o to, żeby Twoja produktywność była widoczna, to ktoś musiałby mocno się postarać, żeby przy podwyżkach i awansie to nie miało znaczenia. Ja sobie na bieżąco rozpisywałem, co zrobiłem lepiej/szybciej niż zakładano, zapisywałem maile z podziękowaniami i efekt taki, że w ciągu
@fffffffff: zawsze wydawało mi się, że w najwięcej się o-pier-dalam, a inni zapracowani.
Ale jak przychodzi koniec sprintu, u mnie wszystko pozamykane, pomzerżowane, a nawet coś z backlogu wziąłem, a u innych połowa wisi in progress i zawsze jakieś ciekawe wymówki
@Icouldbeyourmom: znajomości, charyzma, staż w danej firmie, kto na kogo donosił, czy byl dobry feedback co do ciebie jak i projektu. Szef ma limit na rozdanie awansow wiec daje koledze lizusowi a tobie bredzi o trudnej sytuacji na rynku bo covid, czat lpg, ocieplenie klikatu itd. Może być też że pm lubił zmieniać zdanie w trakcie sprintu przez co nie wyrobiliście się w terminie i jak będzie chciał to w feedbacku
@fffffffff: To zależy na jakim etapie jesteś, na pewno warto mieć umiejętność wysokiej wydajności pracy a faktycznie robić tak jak uważasz. Ważne by się też zgrać z zespołem, bo jak ty robisz szybciej to oni mają więcej code review i testów, a jak robisz za wolno to czekają na twoją robotę.

Najlepiej to na co dzień robisz jako-tako, ale jak masz do pomalowania pokój, trawnik do skoszenia czy obiad to parę
@fffffffff opłaca się na początku. bo więcej się nauczysz, jeśli te rzeczy są różne ale jeśli to wszystko cały czas to samo to nie na też sensu. Jeśli chodzi o to jak widzi to pracodawca/przełożony to mało go obchodzi czy #!$%@?. Liczy się efekt i jaki ma impact. Czasem możesz zrobić prostą głupotę ale skutek jest ogromny i będą cię nosić na rękach a czasem narobisz się jak wół i tej pracy
@fffffffff: Rób tylko dla siebie tzn. jeśli wiesz, że coś się z tego nauczysz i ta wiedza Ci się przyda to ok. Jak robisz jakieś gówno taski i jak je skończysz dostaniesz kolejne gówno taski, które nic Cię nie nauczą to miej #!$%@? i rób sobie coś co Ci się przyda na boku.
@marcus777: ale tutaj chyba mowa o robieniu wiecej od innych. Jak ktoś może klepać 1.5 lub 2 razy tyle co inni ale klepie tyle samo bo zarobki takie same to jak niby to wykryjesz? Była estymacja taskow? Była.
@Ekscentryczny_obserwator: bardziej spojrzenie z drugiej strony bo liczne głosy za opier-dalaniem się.
Wiem ile każdy ma stażu w zespole, ile zarabia. Jakie zadanie dostał i ile mnie by ono zajęło. Jeśli nie słyszę o problemach, a zadanie nie jest zrobione to jest czerwona flaga.
Jeśli dowozisz podobnie jak inni to nawet jeśli będziesz sobie robił 4-godzinną drzemkę w pracy to machnę reką, ale nie możesz przegiąć.