Wpis z mikrobloga

Mam starego laptopa - jakiś Thinkpad mający 10 lat. Wsadziłem mu dysk SSD, postawiłem świeżego Windowsa 10 i wyłączyłem wszystkie ozdobniki systemu, stawiając na jak największą wydajność. I szczerze powiem - nie spodziewałem się żadnych spektakularnych efektów, ale myślałem, że jako awaryjny laptop do YouTube wystarczy.

Ale jest dramat #!$%@?. Jakiekolwiek przejście przez procedurę: od uruchomienia przeglądarki, po uruchomienie jakiegoś video, to jest dobre 5 minut oczekiwania. System sam w sobie działa dość płynnie. Dramat zaczyna się przy próbie przeglądania www.

I w tym miejscu stawiam pytanie z serii technicznej: Czy to normalne, że laptop sprzed 10 lat nie będzie nadążał za obecnymi stronami Internetowymi, czy raczej ma tam miejsce jakaś usterka i nawet tak archaiczny laptop, powinien przyzwoicie takiego YouTube obsługiwać? Przecież do cholery, ja tam nie mam 128mb ram i Durona 700, tylko jest te 2 gb ramu i świeży SSD, więc chyba głupi YouTube nie powinien aż tak fatalnie chodzić...? A może powinien?

#informatyka #sprzetkomputerowy #hardware #pytaniedoeksperta #laptopy
  • 10
@Turbator: Podaj model procesora albo sam sprawdź na https://www.cpubenchmark.net/ ile ma punktów passmarka.

Wg moich obserwacji, żeby youtube płynnie działał (pod Linuksem) w 480 liniach potrzeba około 1000 ptk passmark.
Do normalnego korzystania z przeglądarki - tzn. gmail + youtube + kilka tabów wypada mieć co najmniej 3000.
@mateusza: Procek to: Intel Core2 Duo T8100 @ 2.10GHz

Mam rozumieć, że pisząc "punkty passmark", miałeś na myśli kolumnę "CPU mark"? Bo jeśli tak, to wychodzi na to, że w tym Thinkpadzie, kryje się jakaś mocna padaka, nie nadająca się do niczego.
Pobierz Turbator - @mateusza: Procek to: Intel Core2 Duo T8100 @ 2.10GHz

Mam rozumieć, że pi...
źródło: Procek
@Turbator: no niestety, ten thinkpad ma bliżej 15 niż 10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Mam laptopa z ~30% wolniejszym prockiem ale 3gb ramu. Na win7 da się oglądać youtube w 720p30, przy 720p60 już procesor nie wyrabia i gubi klatki. Olx znacznie lepiej działa na telefonie, chociaż da się coś przejrzeć.
Dałeś pochodzić laptopowi żeby przemielił świeżą instalację win10? Wiesz że te wszystkie telemetrie, śledzenia z