Aktywne Wpisy

rales +246
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
SIERPIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35% - 197 mandatów (⬆ 1,3%)
2. Koalicja Obywatelska - 29,4% - 156 mandatów (⬆ 0,3%)
3. Konfederacja - 10,2% - 44 mandaty (⬇ 2,3%)
4. Trzecia Droga - 9,5% - 34 mandaty (⬇ 0,1%)
5. Lewica - 8,2% - 28 mandatów (⬇ 0,2%)
SIERPIEŃ 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 35% - 197 mandatów (⬆ 1,3%)
2. Koalicja Obywatelska - 29,4% - 156 mandatów (⬆ 0,3%)
3. Konfederacja - 10,2% - 44 mandaty (⬇ 2,3%)
4. Trzecia Droga - 9,5% - 34 mandaty (⬇ 0,1%)
5. Lewica - 8,2% - 28 mandatów (⬇ 0,2%)

kricalke +12
Taka cofnięta szczena to over dla baby? #damskiprzegryw

over?
- tak 36.2% (842)
- nie 63.8% (1481)
Chciałbym sobie zamontować łączniki schodowe.
Jestem po lekturze kilkunastu filmów na YT, więc w sumie uprawnienia mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niby wszystko kumam, ale nie wiem jak połączyć pierwszy łącznik z zasilaniem i wyjściem na 5 zył.
Schemat:
Zasilanie (3ż) - łącznik schodowy - przewód (5ż) - łącznik schodowy - lampa (aktualnie nic dalej)
Czyli dla pierwszego łącznika + zasilania wygląda to tak:
- łączę ze sobą neutralne
- łącznę ze sobą ochronne
- czarny i szary wiadomo
Ale co z brązowym? Bo mam dwa: od dołu na wejściu z zasilania i górny, wyjście, z 5 żył.
Rozwiązania widzę dwa:
- brązowy z zasilania do łącznika, a ten z 5ż zaślepiamy WAGO
- brązowy z zasilania zaślepiamy, a ten z 5ż do łącznika
Pomożecie?
#elektryka
Schemat nie jest trudny
https://images.app.goo.gl/rqXtpmS7JwVsDtpz7
Zobacz że na twoim schemacie masz: 3ż wejście (zasilanie), 4ż wyjście (2x brązowy, żółły, niebieski = 4ż).
Wydedukowałem, że wyjście z pierwszego łącznika 5ż trzeba zaślepić, a wejście z 5ż na drugim łączniku wykorzystać.
Z tym, ze u mnie światło jest pomiędzy łącznikami, wieć trzeba będzie chyba zrobić powrót z drugie łącznika do światła, a nie pomiędzy:
łacznik
Bo skoro brązowego nie używam, to skąd wziąć prąd, jeśli światło jest POMIĘDZY łącznikami?
Czyli 4ż jest optymalne:
3ż (zasilanie) -> łącznik -> 4ż -> łacznik -> światło (3ż)
I jeśli dobrze myślę, to te przełączniki działają tak, że do nich wchodzi/wychodzi zasilanie, a komunikacja (czyli tam płynie prąd między nimi) odbywa się tymi dwoma dodatkowymi, tak?
Czyli dla 4 żył, podłączam
Podsumowując moje myślenie:
1. Wejście/wyjście brązowe z łączników schodowych jest po to, aby tam wszedł/wyszedł prąd.
2. "Komunikacja" odbywa się między dwiema żyłami dodatkowymi (mogą to być nawet różowe i złote, chodzi o połączenie)
3. (opcjonalnie do punktu 2) Jeśli podłączyłbym coś co tych żył komunikacyjnych, to raz miałbym prąd, a raz nie, prawda? Pytam tylko aby się utwierdzić w przekonaniu)
Wychodzi więc na to,
Edit tu masz chyba najprostszy schemat, żeby to łatwo zrozumieć
Aha, jedna rzecz: jeśli nie potrzebuje dodatkowego zasilania, 4 żyły wystarczą, prawda?
( ͡° ͜ʖ ͡°)