Wpis z mikrobloga

@bezsensutenwykop wpłaca do ciebie, a ty opłacasz czynsz. Jako właściciel pośredniczysz w opłatach, a nie są one twoim przychodem.

Przychodem jest co do zasady umówiony czynsz, jaki płaci najemca (dzierżawca) z tytułu najmu. Najczęściej są to pieniądze, ale zapłata może nastąpić również w naturze.

Uwaga: Przychodem z najmu nie są ponoszone przez najemcę wydatki (opłaty) związane

z przedmiotem najmu (np. opłaty związane z lo­kalem takie jak: czynsz uiszczany w spółdzielni lub wspólnocie
@bezsensutenwykop: podatek ryczałtowy płacisz od kwoty przychodu czyli 5000 zł. Dlatego ryczałt jest niższy procentowo od zwykłego w którym możesz odliczyć koszty. Jedyną opcją jest żeby najemca był wskazany jako płacący w spółdzielni, dostawcy internetu itd i sam sobie to przelewał. W kazdym innym przypadku to co płaci na konto jest przychodem. Nie słuchaj tego że pośredniczysz i nie musisz płacić bo to głupoty, właśnie dlatego że najemca rozlicza się z
@szumowina_wadowicka: a mi w skarbowym powiedzieli, że (akurat u mnie jest tak, że najemca płaci mi za wynajem i dodatkowo za koszty mieszkaniowe) jak będą dwa osobne przelewy, to płacę podatek tylko od wynajmu (bez kosztów mieszkaniowych)
@szumowina_wadowicka

Nie słuchaj tego że pośredniczysz i nie musisz płacić bo to głupoty, właśnie dlatego że najemca rozlicza się z Tobą to jest to Twój przychód.

Jednak, aby powstał przychód po stronie wynajmującego, muszą zaistnieć przesłanki określone w wyżej powołanym art. 6 ust. 1a ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Wpłacane przez najemcę kwoty powinny zatem zostać otrzymane przez wynajmującego lub postawione do dyspozycji.

Warunek ten
@troglodyta_erudyta: dobrze a jak będziesz mieć udokumentowane że te kwoty potem gdzieś przelewałeś? Musisz de facto prowadzić identyczną dokumentację jak przy opodatkowaniu na zasadach ogólnych żeby w razie kontroli wykazać że to co wpływało na konto to nie był sam przychód. Ja widziałem inne interpretacje i było jasno napisane że opłaty za prąd, wspólnotę i internet są tak samo przychodem, o ile nie są przepisane na najemcę. Nie wiem czy warto
@szumowina_wadowicka

dobrze a jak będziesz mieć udokumentowane że te kwoty potem gdzieś przelewałeś?

Nie wiem czy słyszałeś kiedykolwiek o czymś takim jak potwierdzenie przelewu?
Umowę mam tak skonstruowaną, że opłaty za czynsz i media są rozdzielone od reszty kwoty najmu i jest jasno opisane, że te koszty ponosi najemca, który przekazuje pieniądze wynajmującemu, który te opłaty uiszcza.

Nie wyobrażam sobie, żebym za każdym najemcą miał wskazywać go jako płatnika w spółdzielni, firmie