Wpis z mikrobloga

@TheSznikers:

Ciekawe czy będziesz tak samo mówił jak na front kacapy wypuszcza T34 ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jeśli będzie odrestaurowany to dobry czołg, napewno lepszy niż ten t54 zdjęty z posągu w Mariupolu w lutym rok temu przez Ukraińców( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@Aquamen: Na te bieda drony od Ruskich wystarczy. Wietnam zabijał US Marines dołami z ostrymi bambusami, jak coś głupio wygląda ale działa, to nie jest głupie.
@Aquamen: Po pierwsze: 300 lat temu jeszcze używano muszkietów. maxim ma 139 lat. Po drugie m2 browning jest dalej używany przez USA a został zaprojektowany tuż po 1 wojnie światowej. MG 3 używane przez Niemcy to MG42 przekalibrowany na NATOwski nabój z paroma zmianami. Czego o tym wspominam? Ponieważ Kaemy w przeciwieństwie do reszty uzbrojenia wojskowego mogą się znacznie wolniej starzeć. Maxim został wyparty nie dlatego że to zła broń ale
@pieczony_szczur_z_ogniska: No pieprzysz od rzeczy, że Francuzi mają więcej doświadczenia podczas gdy Ukraińcy od ponad roku walczą z Rosją czyli mocarstwem. Nie ma co dyskutować, masz rację. Wiadomo mordo legionista pilnujący dżungli w Gujanie zna wojnę lepiej od Ukraińca broniącego Bachmutu. Wszystko haraszo.
@Aquamen: Jest różnica w prowizorce robionej przez armię jednego z najbiedniejszych krajów na kontynencie a armi prenendujacej do bycia najlepszą na świecie albo w ścisłej czołówce. Efekt jest ten sam, obie te rzeczy mogą skutecznie zabijcać na wojnie. Jednak, jak się kreujesz na super mocarstwo a twoja armia tworzy frontowe transfoermersy z blachy i bali drewnianych oraz grille, które nie działają no to wtedy można zrozumieć, że osoby Ci nie przychylne
@Aquamen: Nie wiem co ty teraz #!$%@?. Wiesz czym różni się współczesny KM od starego? Wagą. W związku z tym że wojna zawsze ewoluuje opiera się ona teraz na mobilności. Dlatego waga uzbrojenia ma znaczenie. Maxim to przestarzała technologia opierająca się na chłodzeniu wodą dlatego ta broń była bardzo ciężka i została wyparta na rzecz broni chłodzoną powietrzem. Nie twierdze że nie jest przestarzała. twierdze że to dalej skuteczny KM który
@Aquamen:

tylko, że ta najbiedniejszą armia jest wspierana pieniędzmi z zachodu zapominasz o takich drobnych szczegółach( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak wiem to mało istotne( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Jeśli dostają nowoczesne kaemy to po co dawać je jednostkom tyłowym skoro bardziej są potrzebne na froncie. Jaki jest sens dawanie
@DinduTheNuffinMan:

Jaki jest sens dawanie najlepszej broni najpierw swoim żołnierzom na tyłach który mogą mieć szanse nigdy nie zobaczyć walki

Taaaa a te nowo formowane odwody z leopardów czy amx itd nigdy nie zobaczą walki. Rozumiem.
@Aquamen: "stara" już ci mówiłem że stara nie oznacza że jest zła. m2 browining niedługo obchodzi 100 lecie i prawdopodobnie będzie używana przez USA jeszcze kolejne 100 lat. "przestarzała" tak, co nie oznacza że w niektórych przypadkach ta broń jest bezużyteczna. "skorodowana: a widać na video by była? dobrze przechowywana broń może przeleżeć dekady bez rdzy. "niebezpieczna w użyciu' to nie muszkiet by ci wybuchła ta broń w ręku, jedyna dla
@DinduTheNuffinMan:

Jaki jest sens dawanie najlepszej broni najpierw swoim żołnierzom na tyłach który mogą mieć szanse nigdy nie zobaczyć walki

Napisałeś, że budowanie odwodów na nowym sprzęcie jest bez sensu no jak ja mam to rozumieć niby chłopie?
@Aquamen: Czy ty wiesz co to jednostki tyłowe? Masz tu z wiki: "oddział, samodzielny pododdział, zakład (np. szpital, warsztat, laboratorium), składnica (magazyn) służb tyłowych (kwatermistrzowskich i technicznych) – wchodzące w skład związków taktycznych lub operacyjnych bądź podlegające bezpośrednio właściwemu tyłowemu organowi zarządzania". Dywizja która jest na tyłach i czeka na rozkaz to nie to samo co jednostka tyłowa która składa się z w przypadku ukrainy głównie z Wojsk Obrony terytorialnej. Nowe
@Aquamen: Zachód robi to co lubi robić. Kasa idzie do obu stron konfliktu. Wsparcie dla Ukrainy, petrodolary do Rosji. Na zachodzie piją szampana i patrzą jak się dzikusy leją po pyskach. Na nasze szczęście tymi dzikusami tym razem nie jesteśmy my...
@Wrocarz:

Na zachodzie piją szampana i patrzą jak się dzikusy leją po pyskach

Ta słyszałem właśnie najpierw amerykański bank otwierał szampana, potem szwajcarski a teraz niemiecki. To jest prawdziwa imprezka, wszyscy dobrze się bawią w doborowym towarzystwie.