Wpis z mikrobloga

cześć Mirki, dla większości to pewnie nic nie znaczy ale nie mam pochwalić się nikomu innemu.

Rok temu zarabiałem 3k netto w Januszexie jako informatyk / magazynier / dostawca (chłopiec od wszystkiego). Teraz dostałem nową pracę (DevOps) i będzie to 8k netto. Pamiętam jak niedawno myślałem, że 6k to będzie dla mnie za dużo i taka wypłata będzie mi starczyć do końca życia XD Nie wspominając o wyższych kwotach które były dla mnie szczytem marzeń. Jak ktoś w siebie nie wierzy, to zachęcam do ciężkej pracy bo to naprawdę popłaca. Nie poddawajcie się i dajcie z siebie wszystko :)
#praca #pracait #it #devops #januszex
  • 63
@hu-nows: chyba zyjesz w swiecie iluzji xD jakies SWE łby zarabiaja dobre siano a obok jest Angelina, 28 letnia francuzka ktora jest project leader i za ladny ryj (i dupe) i to ze jezdzi sie waflowac z klientem i "ustalac priorytety" wyciaga tyle samo nie umiejac zrobic selecta. Nie mowiac o tym, ze ona za 5 lat bedzie VP czy senior manager i wtedy taki swe to bedzie #!$%@?
@ifeelikewykopek: mnie wypalenie życiowe i depresja skutecznie zniechęca do dodatkowej pracy nad sobą. Tutaj w januszexie robiłem wszystko, praktycznie prowadziłem czyjąś firmę, Robiłem na początku jakieś kursy graficzne - trochę wiedzy sie przydało w tej pracy, ale to jest za mało, żeby pójść do dużej i poważnej firmy. Rynek mi odjechał dawno temu.
IT jest przynajmniej uczciwe co do korelacji umiejętności

@hu-nows: XDDDDD raczysz sobie żartować, najlepiej opłacani są skoczkowie, często również ściemniacze którzy ładnie przechodzą rozmowy ale realnie nic nie potrafią i po 3-6 miesiącach kolejny frajer i tak się kręci.
Często najlepsi nie zarabiają najwięcej a ci którzy potrafią się sprzedać.
zapomniałeś dopisać młodzieży, że ta ciężka praca jest subiektywna, dla jednego wchłonięcie się w świat IT będzie proste a dla innego nie do przebrnięcia, nawet gdy dostanie idealny zestaw szkoleń i materiałów. Trzeba mieć predyspozycje, nie obiecuj każdemu, że mu się uda

@hu-nows: o to to. Ja np wiem że do programowania itp się nie nadaje. Raz, że nigdy coś takiego mnie specjalnie nie interesowało, dwa dla mnie exel jest nie
@hu-nows:

reszta świata wcale tak nie działa, że ciężka praca popłaca, raczej trzeba wiedzieć za kim nosić przysłowiowe teczki

Nie idealizuj za bardzo. Znam osoby co dobrze pracują a wstydzą się zapytać o podwyżkę a znam też osoby, które jak tylko nie dostaną podwyżki, to od razu zmieniają pracę, pomimo że super koksami nie są. Zgadnij, którzy zarabiają marnie a którzy 20k.

Programista idealna to taki, który umie coś zrobić ale
jak udało Ci się ogarnąć pracę w golang/Bash i to dość przyjemna z tego co czytam, przecież takich ofert nie ma publicznie dostępnych

@matka_boska_w_klapie: ja mam na linkedinie wpisane doświadczenie z Go i raz na jakiś czas dostaję ofertę, a jestem zwykłym devem, a nie devopsem. Go jest chyba jednym z bardziej popularnych języków u devopsów.
@ifeelikewykopek: Jesli grzebiesz w piplinach, to juz Data Engineering - wiec dam ci inspiracje do dalszego rozwoju. 8k w tej branzy to stawka dla juniora i praktycznie wszystko przed toba. Jesli utrzymasz tempo i skupisz sie na Cloud Engineering (zainteresuj sie StreamSets i databricks) to 20-30k miesiecznie jest do ogarniecia w pare lat. Powodzenia!