Aktywne Wpisy

jmuhha +1
Czy znacie jakieś kursy/książki na prawko dla seniora? ᶘᵒᴥᵒᶅ
Chcemy, żeby babcia 76 lat zrobiła sobie prawo jazdy by mogła dojechać do lekarza, na zakupy czy do urzędu. Babcia ma wzrok jak sokół i tata zabiera ją na plac do pojeżdżenia gdzie już ogarnia + jezdzilaby nową toyotą xcroos Yaris gdzie sama hamuje przy przeszkodach
Jakby ktoś miał jakieś namiary na dobrą szkoły jazdy mająca cierpliwość w okolicach
Chcemy, żeby babcia 76 lat zrobiła sobie prawo jazdy by mogła dojechać do lekarza, na zakupy czy do urzędu. Babcia ma wzrok jak sokół i tata zabiera ją na plac do pojeżdżenia gdzie już ogarnia + jezdzilaby nową toyotą xcroos Yaris gdzie sama hamuje przy przeszkodach
Jakby ktoś miał jakieś namiary na dobrą szkoły jazdy mająca cierpliwość w okolicach

lofix +9
Taka mała ciekawostka z fabryki Tesli "Giga" pod Berlinem.
Przy każdej rampie z obu stron wisi przyczepione na trytytkach 8 "ajfonów" (przykryte plastikami, więc nie wiem jaki model, ale raczej nowszy niż starszy).
Wózek widłowy wyciąga towar z naczepy, na stelażach są kody kreskowe. IPhone czyta kod i wrzuca na komputer (zazwyczaj w innych firmach wózkowy skanuje kod ręcznie skanerem).
Dla zobrazowania skali. Główna hala (największa) posiada na pewno więcej niż 200
Przy każdej rampie z obu stron wisi przyczepione na trytytkach 8 "ajfonów" (przykryte plastikami, więc nie wiem jaki model, ale raczej nowszy niż starszy).
Wózek widłowy wyciąga towar z naczepy, na stelażach są kody kreskowe. IPhone czyta kod i wrzuca na komputer (zazwyczaj w innych firmach wózkowy skanuje kod ręcznie skanerem).
Dla zobrazowania skali. Główna hala (największa) posiada na pewno więcej niż 200

#prawo #polska #polskiedomy #heheszki
@Bonaparte_34: a po cholerę? Trzy lata faceta nie było na działce to już należy się zasiedzenie
Powinna jeszcze zewnętrzna firma dokonać rozbiórki i dowalić cwaniakowi dodatkowe koszty.
@chlodna_kalkulacja: Powinien iść do "Sprawa dla Reportera" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bedzie jeszcze śmieszniej
jak ja gardzę takimi złodziejami, ha tfu
Solidarnie na pół zapłacili nam za robotę i za beton, skontaktowali się z właścicielem
PINB nie bawi się detektywa, tylko stwierdza stan faktyczny, a ten wygląda tak, że właściciel ma wybudowany budynek bez zgloszenia/pozwolenia.
Zostaje jedynie później właścicielowi dochodzić swoich strat przed sądem cywilnym.
Na samym początku budowy przyjeżdża geodeta i dokładnie co do centymetrów według projektu wyznacza wszystkie punkty w których powstaną fundamenty. To nie jest możliwe żeby taki geodeta przy 4, 6 czy tam 10 punktach się pomylił
@Milioner_z_Choroszczy: dla wątpiących
@robert5502: pan maruda, ale nie
"Posiadanie dobrej lub złej wiary. Jeśli osoba posiada nieruchomość, a nie jest jej właścicielem, to nabywa jej własność jeśli posiada ją nieprzerwanie od 20 lat jako posiadacz samoistny w dobrej wierze. Natomiast z upływem lat 30 nabywa jej własność, choćby uzyskał posiadanie w złej wierze.
Przyjmowane jest rygorystyczne pojmowanie dobrej wiary. W dobrej wierze
wiem że trochę was wszystkich zawołałem, ale takie sytuacje się zdarzają. dziś rzadko, ale kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu było tego mnóstwo.
kodeks cywilny Nawet ma konkretne przepisy pod taka sytuację, art. 231 k.c. o tym mowi wprost.
wiecie bierzcie pod uwagę, że takie sytuacje często zdarzały się na wsiach, gdzie kwestie geodezyjne nie zawsze miały aż tak dużo do gadania.
dziękuję za twój, jakże wiele wnoszący do dyskusji, komentarz.
BTW. zgodnie z kodeksem karnym nie podciągniesz takiego działania pod kradziez
niby hehe z tym dokupieniem działki, a tu:
- Kodeks cywilny.
Pełna treść
Dziennik Ustaw
Dz.U.2022.1360 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 1 stycznia 2023 r. do: 21 maja 2023 r.
Art. 231. [Budynek wzniesiony na cudzym gruncie]
§ 1.
Samoistny posiadacz gruntu w dobrej wierze, który wzniósł na powierzchni lub pod powierzchnią gruntu budynek lub inne urządzenie o wartości przenoszącej znacznie wartość zajętej na ten cel działki, może żądać, aby właściciel
@z0z0l: Jak to zwykle bywa - facet doskonale wiedział gdzie się kończy jego działka, ale liczył, że ukradnie sąsiada, bo ten może nie zauważy, bo w jego mniemaniu się nie interesował.
Wujek mojej mamy był geodetą i kiedyś posprawdzal te plany i się okazało, że te działki byly inaczej podzielone między rodzeństwo i de facto ten dom stał na gruncie mojej babci.
Sprawę załatwili polubownie jakoś tam. Sprawa jeszcze z czasów PRl, więc tam wszyscy pijani pewnie byli
Geodeci, ludzie ze
@WykopekNaPolEtatu: da się. Patrz komentarz wyżej
@WykopekNaPolEtatu
@kawior2007
@Antoni_Kosiba
@Tytanowy_Lucjan: Skoro przez trzy lata budowy nikt się go nie czepia, a potem dostaje oficjalne pisma, to łatwo policzyć ile lat go nie było i łatwo odczytać z
Dopóki nie minęło 30 lat nieobecności prawowitego właściciela to każdy sąsiad ma zasrany obowiązek myśleć o tym na czyjej własności gospodaruje