Wpis z mikrobloga

Ktoś z Was wie jak realizowane jest prawo poboru w XTB? Gdzie to będzie widać, czy gdzieś się coś składa jeżeli chce się zrealizować prawo poboru?
  • Odpowiedz
@Ukradli_mi_spacje: ale czekaj - co oni wypłaca? Tzn że jeżeli prawo poboru jest w stosunku 8:3 i masz np. 30 akcji starych emisji to zyskujesz prawo poboru 80 akcji nowej emisji w cenie 5.55 EUR jeżeli dobrze pamiętam.

I teraz jak myślisz - co XTB ma wypłacić Ci i dlaczego? Odkupią po cichu prawo poboru od Ciebie po tej cenie 5.55 i tyle?
  • Odpowiedz
@dr-proktor jeśli mam być szczery to sam nie wiem. Gram sobie zagraniczne giełdy na xtb od grudnia i pierwszy raz zdarzyła mi się spółka z prawem poboru a z gościem nie miałem zbytnio czasu rozmawiać (wyslalem maila a on mi oddzwonił odrazu). Z tego co zrozumiałem to oni nie będą ci tych akcji z nowej emisji dodawać do portfela tylko tłumaczył mi coś ze będzie jakby różnica w cenie dodawana jako
  • Odpowiedz
@dr-proktor: po jakim kursie, w mbanku jest nowa pozycja mozliwe ze to pp w porfelu w takiej samej ilość jak akcji dziwne po ratio jest 8:3. Cena spadla prawię o 9euro, niezle wydoja jak opchneli to po 5,5Euro za ilosc aukcji
Ciekawe jaka jest cena realizacjj PP
  • Odpowiedz
@fogfogfog @KuLi

Z tego co widzę (a nie jest łatwo bo akurat konto gdzie kupiłem TUI jest w PLN, więc trzeba jeszcze z EUR na PLN przeliczać) to ta "rekompensata" wynosi 5,899 EUR za pojedynczą akcję * liczba akcji posiadanych tam przed tym dniem ogłoszenia prawa poboru (pewnie jakoś bardziej profesjonalnie sie to nazywa).

Czyli jeżeli miałeś 100 akcji starej emisji, to wypłacają 100 * 5,899 EUR = 589,9
  • Odpowiedz