Aktywne Wpisy

Xaynna +5
Ostatnio coraz częściej zaglądam tutaj jako przyszły psycholog, ponieważ sądzę że od społeczności "przegryw" możemy się sporo nauczyć.
Ale tez widzę w tej społeczności wiele toksyczności która wcale potrzebna nie jest. Rozumiem w pełni jak frustrujący może być świat ale wystarczy porzucić maskę nienawiści i spróbować szukać pozytywów.
Tak samo rozumiem jak frustrujące może być znalezienie bratniej duszy w tym świecie ale naprawdę, uwierzcie że może to być także bardzo proste. Wystarczy
Ale tez widzę w tej społeczności wiele toksyczności która wcale potrzebna nie jest. Rozumiem w pełni jak frustrujący może być świat ale wystarczy porzucić maskę nienawiści i spróbować szukać pozytywów.
Tak samo rozumiem jak frustrujące może być znalezienie bratniej duszy w tym świecie ale naprawdę, uwierzcie że może to być także bardzo proste. Wystarczy

Medytacja, ćwiczenie uważności, skupianie uwagi na ciele. Obserwowanie z boku własnych stanów emocjonalnych i analiza, co je wywołało. Jakiś ulubiony wysiłek fizyczny (u mnie bardzo działają rolki i pływanie). Pasje, hobby, cokolwiek, co wprowadza cię w stan głębokiego skupienia. Odwiedzanie miejsc, które lubisz.
Mi też pomaga prowadzenie regularnego dziennika, pisanie i rysowanie automatyczne. Zawsze dobrze się wygadać komuś, ale trzeba mieć kogoś, kto słucha.
Moźe słowo ruminacje, naprowadzi cię na coś przydatnego.
1) 30-40 w miarę szybkich wdechów i wydechów (w naturalny sposób, czyli nie na max i min. pojemność płuc)
2) wstrzymanie oddechu jak najdłużej możemy (tutaj znikają myśli).
3) wciągnięcie powietrza na 1 min, a następnie wypuszczenie
4) powtórzenie cyklu, tak ze 3x.
Ogólnie te oddechy nie służą domyślnie temu, ale mnie bardzo pomogły wejść