Wpis z mikrobloga

Chciałbym sobie kupić przez internet klasyczne oxfordy i mam problemy z dobraniem rozmiaru. Zazwyczaj noszę buty w rozmiarze 41, czasem nawet 42, mam długość wkładki w 26,5 cm. Ale mówię tu raczej o sportowych butach. Rozmiarówka modelu, który mnie interesuje wygląda tak:

Rozmiar 39 - wkładka 26,8 cm
Rozmiar 40 - wkładka 27,4 cm
Rozmiar 41 - wkładka 28,0 cm

Czy to jest po prostu tak, że ze względu na wąski nosek palce nie sięgają do końca buta przez co wkładka jest dłuższa niż przy adidasach i powinienem wziąć jak zazwyczaj rozmiar 41? Czy też eleganckie obuwie ma jakąś inną rozmiarówkę i powinienem kupić rozmiar 39, biorąc pod uwagę długość wkładki?
#modameska #obuwie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CamelCase: rozmiarówka nie musi być ustandaryzowana i zależy od producenta, dlatego ja zawsze kupuję na podstawie długości wkładki i jeszcze nigdy nie przestrzeliłem z rozmiarem
  • Odpowiedz
@CamelCase: Z butami eleganckimi jest o wiele bardziej skomplikowana sprawa, są dostępne różne kopyta o drastycznie różnych kształtach, dłuższe, krótsze, węższe, szersze, o wysokim podbiciu itd. Bez przymiarki często się nie obejdzie, po prostu zamawiaj przez neta, odsyłaj i tak będziesz wiedział, które się nadają na dłuższą metę.
  • Odpowiedz