Co jadacie na śniadanie? Ewentualnie pierwszy posiłek w ciągu dnia. Zdałem sobie sprawę, że moja dieta jest dość monotematyczna i o ile jeszcze obiady jakoś się zmieniają, to w przypadku śniadań dominują kanapki. Nie żeby były złe, ale chciałbym coś zmienić i zaczynam od śniadań. Polećcie, proszę, jakieś swoje przepisy. Kawa i szlugi odpadają ( ͡°͜ʖ͡°)
@artesonraju: Aaa to o chlebek sie rozchodzi. No na poniedzialek za duzo roboty przy tym ale weekendowe sniadania albo kolacje to mistrz. Tam wiesz, modyfikuj jak chcesz dodatki i ich ilosci, ja napisalem jak mi podchodzi najlepiej. Smacznego i zdrowego!
@artesonraju: ja zalewam platki jaglane wrzątkiem, dodaje tyle samo skyru co użyłem płatków jaglanych (z reguły jest to 100g płatków jaglanów i skyra) następnie wrzucam 30g białka, 15g kakao, mieszam, na górę dodaje cokolwiek co mam z owoców - czy to kiwi, banan, borówki albo jakieś mrożone truskawki, maliny, jem to od 5 lat i jeszcze mi sie nie znudzilo xd
@artesonraju: a co złego jest w chlebie? Szczególnie, jak jesz dobrej jakości pieczywo. Zmieniaj sobie tylko źródła białka i tłuszczu, czyli sery, szynki, twarożek. Po prostu to zbilansuj i dodaj do tego warzywa typu sałata, pomidor, ogórek, sezonowo np. rzodkiewka.
@artesonraju: Jedz to co Ci smakuje i Cię nie zamuli na pół dnia. Pieczywo jest okey. Ja np. nie jem śniadań, pierwszy posiłek jem ok. 12-13 i jest to najczęściej 2x kvarg waniliowy.
Wszelkiej maści owsianki, naleśniki, skyry i kvargi mają tę zaletę, że w miarę potrzeb można je upgradeować, dorzucać musli, owoce, orzechy itd.
@artesonraju: Owsianki, sałatki z dodatkiem np. jajka gotowanego, tuńczyka, kurczaka z dnia poprzedniego, omlety, jajecznice, jajka w koszulkach, szakszuka, wszelkiego rodzaje pasty (nie musisz jeść z pieczywem! kroisz np. paprykę na łódeczkę i masz alternatywę do położenia pasty czy jajecznicy, owoce, jogurty, serki, twarogi. Każdą z tych rzeczy możesz robić na tysiące sposobów, dorzuć np. szakszuki np. chorizo, a innym razem podpieczonego bakłażana. Twaróg możesz ugnieść z skyrem, dorzucić masę
@artesonraju: A i jeszcze jeden tip. Placki owsiane - namoczone płatki owsiane zmieszane z jajkiem. I smażysz na odrobinie oleju. Alternatywa dla pieczywa, możesz podawać z czym chcesz. A do samych placków też dodasz co chcesz, np. jakieś rodzynki, pokruszone orzechy i migdały, wiórki kokosowe.
A nawet jak jesz już kanapki to kup żytni chleb i rób kanapki na wypasie, np. serek, wędzony łosoś, plaster pomidora albo dwa, rzodkiewka, kiełki.
@ExtraPensja: "soczyste", ociekające wilgocią szynki są ostrzykiwane wypełniaczami. Nie sugeruje się tym tylko sprawdzaj zawartość mięsa w gotowym produkcie
@czarna_olewka: W takim stoisku miesnym Niebieszczanskich czy Sobkowiaka nie ma etykiet na wyrobach. Mozliwe ze jest jak piszesz ale wydaje mi sie zesoczystosc szynki zalezy od sposobu jej przyzadzenie, parzona, wedzona, gotowana, szynka z koscia, szynka wiejska, szynka krolewska kazda wyglada i smakuje inaczej.
@ExtraPensja: hmm, nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że powinni udostępnić skład na życzenie klienta. Zdarza mi się kupować wędliny na "ślepo" ale rzadko. Z reguły jeśli nie widać składu to nie kupuje. Czasem skusze się na takie na stoisku mięsnym w Kaufie ale natychmiast żałuję jak zobaczę że skład jest tak długi że nie mieści się na etykiecie :(
@czarna_olewka: A to nie. Ja w takich stoiskach marketowych nigdy nie kupuje bo jeszcze nic mi z tamtad nie smakowalo. Te firmy o ktorych wspomnialem to sa male regionalne sieciowki ktore wedliny maja wystrzelone w kosmos.
@artesonraju: Jem przeważne 2-3 posiłki w ciągu dnia, więc śniadanie jest duże objętościowo. Często są to zupy, ryby, kotlety, do których dodaję michę warzyw. Kiedyś jadłam masę owsianek, z warzywami/owocami, pieczone/gotowane, ale w końcu doszłam do wniosku, że nic pozytywnego w moim samopoczuciu nie wnoszą ;)
#zdrowie #jedzenie #dieta #sniadanie #jedzzwykopem #gotujzwykopem #gotowanie #mirkokoksy #mikrokoksy #silownia #kuchnia #keto (ale nie trzymam tej diety)
@ExtraPensja: Bardziej mi chodziło aby zmniejszyć ilość pieczywa w diecie. Mimo że razowe, z ziarnami to i tak dużo tego wychodzi.
O Panie, to nie jest śniadanie na poniedziałkowy poranek xD Ale dzięki za przepis, przetestuję
Wszelkiej maści owsianki, naleśniki, skyry i kvargi mają tę zaletę, że w miarę potrzeb można je upgradeować, dorzucać musli, owoce, orzechy itd.
Każdą z tych rzeczy możesz robić na tysiące sposobów, dorzuć np. szakszuki np. chorizo, a innym razem podpieczonego bakłażana. Twaróg możesz ugnieść z skyrem, dorzucić masę
A nawet jak jesz już kanapki to kup żytni chleb i rób kanapki na wypasie, np. serek, wędzony łosoś, plaster pomidora albo dwa, rzodkiewka, kiełki.
@czarna_olewka: Nie przestrasz się jak zobaczysz skład jabłka. A szynki, zwłaszcza parzone, nastrzykuje się solanką nawet w domowej produkcji.