Wpis z mikrobloga

Kochani, dziś spotkała mnie rzecz straszna, coś stało się z moim komputerem. Po uruchomieniu temperatura na CPU Intel 10700k (niekręcony) skacze do 100st prawie insta, chłodzenie to woda AIO od SilentiumPC, model navis. Wszystko działało bezproblemowo od listopada 2020 kiedy to kompa złożyłem. Jakieś diagnozy? Jak sprawdzić czy to chłodzenie działa?

#pcmasterrace
  • 21
masz może jakiś guide jak to zrobić?

@d00nezo: "ręcznie", tj. złapać za obudowę i nią poobracać, żeby ewentualny bąbel powietrza z blokopompki przesunął się gdzieś indziej. Albo zdjąć chłodzenie z procka i zrobić podobnie.

Mogło też się stać tak, że w układzie jest już mało płynu. Albo siadła pompka, ew. nie dostaje zasilania. Włącz komputer, przyłóż rękę do blokopomki, powinna wibrować. Możesz też złapać za przewody wychodzące z bloku - jeśli
"ręcznie", tj. złapać za obudowę i nią poobracać, żeby ewentualny bąbel powietrza z blokopompki przesunął się gdzieś indziej.

@gomjeden: @d00nezo a jak masz tradycyjny dysk twardy (HDD) to przypadkiem tak nie rób.

A to nie musi być bombel, AIO trzeba serwisować co parę lat, mogło być od początku źle zamontowane, mogło tez się zepsuć lub poluzować, pasta mogła wyschnąć. Tyle możliwości.
@gomjeden: kable lekko wibrują, nie grzeja się, blokopompka tez lekko wibruje. jak pokręciłem obudowa to słyszałem jak lekko przelewa się płyn. Jest jakiś sposób żeby sprawdzić poziom płynu?
@d00nezo: zatrzymaj wentylatory (niekoniecznie musisz od razu wszystkie) i nasł#!$%@?. U mnie w podobny sposób terkocze jeden z wentyli właśnie.

W przypadku pompki spodziewałbym się nieustającego terkotania. Wypnij zasilacz z płyty głównej, podłącz samą pompkę, odpal zasilacz "na krótko" (np. spinaczem) i obserwuj jej zachowanie.
@gomjeden: zauważyłem tez ze wiatraki (ta cześć chłodzenia z wiatrakami, nie wiem jak się nazywa) przestała mi się świecić. Może coś jest z zasilaniem i całe chłodzenie w ogóle nie działa?
@d00nezo: oświetlenie ma swoje osobne zasilanie, więc jeśli coś nie działa, to tylko światełka. Zasadnicza część chłodzenia, czyli pompka, znajduje się w bloku, który masz zamocowany na procesorze. Jak wentyle się kręcą, to problem leży gdzie indziej - ale mimo wszystko posprawdzałbym wszystkie połączenia.

Wrzucisz fotkę całego wnętrza komputera? W szczególności chciałbym zobaczyć jak zamocowana jest chłodnica.