Wpis z mikrobloga

Mirki, ostatnio co raz bardziej mamy z dziewczyną ochotę na grę w jakąś przygodową planszówkę. Nie wiem czy w ogóle takie gry są ale chodzi o to, że każdy z nas ma swoją postać, porusza się po planszy, dzieją się jakieś fajnie opisane wydarzenia, walki, spotykamy postacie itp. Przejrzałem Rebel i w oko wpały mi np. Nemesis, Descent ale z tego co widzę to są w uj złożone gry i nie chcemy się zrażić. Polecicie coś dla początkujących?

Strategiczne gry nas raczej nie interesują, wolelibyśmy jakąś historię.

#planszowki #grybezpradu #gryplanszowe
  • 25
@WhoDidThatToYou:
Pytanie czego dokładnie szukasz. Jeśli jakiejś spójnej historii (czy to w ramach jednej rozgrywki, czy nawet w ramach kampanii), to polecam spojrzeć w stronę Descenta właśnie, Gloomhaven: Szczęki lwa, karciany Arkham horror, Etherfields, Posiadłość Szaleństwa.
Jeśli akceptujesz gry, w których będziesz dobierał jakieś pojedyncze karty przygod/spotkań i nie będą one napisaną spójną historią to może Runebound, Eldritch Horror, ewentualnie Zombicide, Cthulhu: death may die. Choć przygoda w dwóch ostatnich głównie
@piernikwkropki: W sumie muszę wrócić do tej gry i zobaczyć obecnie moje odczucia. Grałem w to kiedyś, gdy nie miałem tak wielkiego doświadczenia w planszówkach. Potem rozstalem sie z dziewczyną z którą grałem. Z pieć lat temu kupiłem swoją kopię spontanicznie i jeszcze nie grałem ani razu.
@venomik: chcemy grać sobie w dwójkę. Raczej nie ma znaczenia czy jedna historia czy wiele różnych - najbardziej chodzi nam o to, żeby te historie jakieś były (a nie sama walka, rozwijanie postaci, zbieranie ekwipunku). A Fallout albo Zona? Nigdy w taką gre nie graliśmy xd Ale jak oglądamy na filmach to zdecydowaliśmy, że chcielibyśmy spróbować
@WhoDidThatToYou Descent Legendy Mroku ma fajną kampanię. Gra ma aplikacje która prowadzi nas za rączkę. Zasady nie są zbyt skomplikowane więc nawet jeśli nie graliście w tego typu grę to nie powinniście mieć problemów.
@WhoDidThatToYou: może Waste knights 2ed? U mnie wciąż półka wstydu ale instrukcja weszła, struktura gry podobna do wspomnianego już (którego również polecam) Runebounda. Księga opowieści, karty wydarzeń różnego typu. Klimat jest postapo.
@WhoDidThatToYou: sądzę, że Descent byłby tutaj dobry, nowa wersja ma aplikację, więc w dwójkę będziecie bohaterami, nie ma potrzeby posiadania dodatkowej postaci, jako złego. Osobiście grałem tylko w starą wersję, ale generalnie gra jest prosta