Aktywne Wpisy

maybe +144
Mirki, "fachowcy" kładli mi listwy przypodłogowe. Generalnie wyszło super, no ale - narożniki - zdjęcia w komentarzach. Mówili, że się nie dało tego materiału równo ściąć na 45 stopni i żebym sobie zamówił zaślepki, bo tak będzie lepiej wyglądać. Sęk w tym, że producent nie oferuje do tego konkretnego modelu zaślepek. Jakieś pomysły, jak to zamaskować? Kleili Mamutem, więc raczej nie oderwę. Myślałem wypełnić luki Mamutkiem, wygładzić go jak wyschnie i nakleić
źródło: IMG_4496
Pobierz
KjatanSveisson +82
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Szybkie porównanie procentów z promocji "beka 2%" z niedostępną już promocją "hehe 0%" z roku 2021.
"hehe 0%": wibor 0.2% + ~1.5% marży = 1.7%
"beka 2%": dopłata: 0.9 * 9% - 2% = 6.1%, oprocentowanie: 9% - dopłata (6.1%) = 2.9%
Przyjąłem 9% jako średnie rynkowe oprocentowanie kredytów opartych o okresowo stałe oprocentowanie.
Przyjąłem też 1.5% średniej marży w 2021. Nie chce mi się szukać, skorygujcie jeśli numerki są mocno inne.
Mamy zatem 170 vs 290.
PIerwsza miniratka wyższa o 70% w kredycie "beka 2%".
#nieruchomosci #kredythipoteczny #ciekawostki
marża przy dopłacie też ma być wyższa bo coś tam
zdolność kredytowa liczona ma być korzystniej, ale nie do końca. Wiele osób może polec na zapisie o wprowadzeniu się do domu czy mieszkania w ciągu roku.
@Qullion
Faktycznie, średnie marże dla zmiennych w 2021 były wyższe.
Przyjmuję gigantyczne 2.2% marży, zatem w 2021 było średnio 2.4%.
Zatem 240 vs 290.
Ciągle 20% większa rata w bk 2%. Plus wyższe ceny i fakt że bk jest dla nielicznych.
Tak czy inaczej ludzie niech przygotują dupę bo liczy się kolejność, są warunki i można stracić to dofinansowanie zostając ze sporą ratą na 5 lat przynajmniej, po 5 latach mogą powiedzieć, że zmniejszą dofinansowanie, no i najważniejsze ceny mieszkań pójdą w górę.