Wpis z mikrobloga

@Kremufka2137: Karmelizuje się według nowych przepisów, a w tradycyjnych lubelskich cebularzach tego się nie robi. Oczywiście karmelizacja powoduje, że cebula jest o wiele słodsza i według sporej liczby ludzi o wiele lepsza, ale ja wole klasyczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@BasTajpan: kwestia gustu, ciekaw byłem czy próbowałeś. Ja ostatnio wypróbowałem karmelizowaną jako składnik do burgerów i przyznaję, byłem sceptyczny, ale robi robotę. Muszę jednak chyba kupować duży wór cebuli, karmelizować na zapas i mrozić żeby zawsze była pod ręką bo takie jednorazowe wyskoki są dosyć czasochłonne. Kiedyś przesmazylem tak 2.5kg na raz i poskładałem do wytłoczek od lodu, miałem kostki karmelizowanej cebuli do jakichś sosów, do zup, do czego chciałem -