Wpis z mikrobloga

#programista15k
Początek roku, budżety ustalone, a ilość ofert pracy najmniejsza od kilku lat. A stawki spadly na ryj xD Chociaż jak to LinkedIn, przeważnie oferty pracy to kontraktownie w #!$%@? projektach, stąd takie stawki. Ponadto sporo firm zwalnia, nawet więcej niż na początku covida xD Powiedziałbym że szykuje się pogrom w IT, ale później przypominam sobie na jak #!$%@? poziomie jest większość osób w IT i dochodzę do wniosku, że pogrom to co najwyżej będzie dla bootcampowcow i "java/node/c# developerow". Ciężko mi wyobrazić sobie kogoś ogarniętego kto nie może znaleźć dobrze płatnej pracy. Ostatnio przeszedłem się na kilka interview i miałem niezłego mind fucka odnośnie poziomu rekrutacji w firmach ze stawkami duzo ponad rynkowymi, byly one po prostu proste, a w feedbacku wniebowzieci. Odnoszę wrażenie że chyba ogolny poziom techniczny spada xD
  • 7
@RapIArbuzy: fajnie, ale ja też słyszę na co 2 rekru że są wniebowzięci lub wręcz że nie widzieli tak zdolnego człowieka od lat. nic mi z tego jeżeli nie mają projektów ani budżetów i tylko zmarnowali mi czas. w SH jak ktoś wspomniał duży % ludzi siedzi teraz na ławkach więc zmusić takie korpo do zatrudnienia nowego człowieka jest prawie niemożliwe
@RapIArbuzy: rekordowo dużo stanowisk w ostatnim czasie jest po cichu downgradeowane z seniora na mida z 2-3 letnim doświadczeniem(przynajmniej w devopsie). firmy sobie liczą że warto zaryzykować że raz na jakiś czas taki człowiek coś zawali, niż dopłacać do seniora. masakra...

jak jesteś seniorem to masa firm na tę chwilę nawet nie wejdzie z tobą w negocjacje płacowe tylko powie naura i weźmie jakiegoś midzika
Powiedziałbym że szykuje się pogrom w IT, ale później przypominam sobie na jak #!$%@? poziomie jest większość osób w IT i dochodzę do wniosku, że pogrom to co najwyżej będzie dla bootcampowcow i "java/node/c# developerow".

@RapIArbuzy: No i tak to mniej więcej wygląda. Przez ostatnie 3 lata firmy łowiły z rynku każdego kto był choć trochę obiecujący, a teraz wylatują Ci, którzy tych obietnic nie dotrzymali ( ͡° ͜ʖ
@RapIArbuzy: może nieco w temacie - chatGPT już teraz nieco miesza, nawet jeśli wypluty kod nie spełnia założeń projektowych, to brak ludzi kompetentnych by to zweryfikować - więc jest sytuacja podobna, z tego co się czyta - jak z tinderem - nie spowodował że ludzie lepiej się parują, a wręcz przeciwnie :) zablokował "rynek", bo ludzie po początkowym hurra! gdy się na to rzucili, zapomnieli o innych metodach poznawania ludzi. Podobnie
@Ekscentryczny_obserwator: może, choć chyba wszystko zależy. Wiadomo, za oceanem pensje dużo większe, ale były spore zwolnienia. Po tej stronie grajdoła - niektóre polskie pensje są porównywalne z zachodnimi, choć pewnie jest też spora grupa programistów która wbrew życzeniom wykopu nie zarabia jednak 15k po wszystkich daninach ;)

Pamiętam z rozmów z kilkoma programistami z którymi współpracowałem; mówili gdy jeszcze pracowali na wschód od Polski to pensje również nie odbiegały znacząco od