Wpis z mikrobloga

Jaka powinna być Waszym zdaniem prowizja dla pośrednika od kupującego przy zakupie nieruchomości za około 1 mln? Oferta jest niestety na wyłączność i nie da się go pominąć w procesie zakupu.

#nieruchomosci
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To sprzedający odpala dolę za skuteczną sprzedaż.
Niestety często pośrednicy próbują zarobić 2 razy na tej samej transakcji.
  • Odpowiedz
@wykopekdev: tak jak wyżej: 0 zł. Nie ma chyba nigdzie indziej takiej patologii jak w nieruchomościach, bo wyobrażasz sobie np. że idziesz po auto do komisu i komisiarz do ciebie, że musisz mu zapłacić 5% wartości auta za możliwość zakupu u niego? Przecież byś go wyśmiał w żywe oczy.
  • Odpowiedz
Dzisiaj ten typ chciał ode mnie 3% przed prezentacją i do tego jeszcze prowizja brana już za podpisanie umowy przedwstępnej. Czy takie reprezentowanie dwóch stron jest w ogóle legalne?
  • Odpowiedz
@wykopekdev To sporo, ja właśnie podpisałem przedwstępna na ponad milion i agentowi będę płacił 2% dopiero gdy dojdzie do podpisania aktu notarialnego. Inny agent chciał 2.5%, ale za kompleksową obsługę, czyli aktywne szukanie dla mnie odpowiednich nieruchomości.
  • Odpowiedz
@wykopekdev: zależy co tam ma w obowiązkach w umowie ze sprzedającym. Jednym z punktów powinno być dążenie do zawarcia umowy sprzedaży i działanie w interesie sprzedającego. Moim zdaniem, żądanie podpisania umowy od drugiej strony jako warunek okazania nieruchomości jest sprzeczne z zobowiązaniami wobec sprzedającego. W ten sposób odstrasza potencjalnych kupców.
  • Odpowiedz