Wpis z mikrobloga

Dane z BIK pokazują, że Polacy mają coraz większe problemy ze spłatą kredytów. Szczególnie jest to widoczne od tego roku, zapewne nałożenie wysokiej inflacji i koniec wakacji kredytowych przyczyniły się do tego.

https://businessinsider.com.pl/finanse/psuja-sie-kredyty-wszystkich-rodzajow-wysokie-stopy-i-inflacja-zbieraja-zniwo/h226ghy

PiS koncertowo ubrał ludzi w te kredyty w pandemii, gdy stopy były na 0%. W połączeniu z kłamstwami Glapińskiego to zadziałało jak siatka na motyle.

#nieruchomosci #finanse #pieniadze #inflacja #bekazpisu
Pobierz
źródło: temp_file.png3257621239128053812
  • 12
@mookie:

PiS koncertowo ubrał ludzi w te kredyty w pandemii, gdy stopy były na 0%. W połączeniu z kłamstwami Glapińskiego to zadziałało jak siatka na motyle.

Ja wiem, że wrzuca się wszystko, co pasuje pod tezę, ale wystarczyło przeczytać niezbyt długi artykuł, by zorientować się, że problemy mają przede wszystkim kredytobiorcy, którzy wzięli kredyt denominowany do obcej waluty, bo wzrosło oprocentowanie libor i euribor oraz same kursy oraz brak dla tych
@mookie: słuchałem w radiu z rok temu, że bardzo mocno zadłużeni są młodzi Polacy w kredytach konsumpcyjnych. Często po pierwszych zarobionych pieniądzach biorą na raty jakiś gadżet w stylu laptop, komórka, markowe ciuchy nie analizując zbytnio wpływu rat na dalsze życie czy też treści umów. Z małych kwot, poprzez różne agencje pożyczkowe robią się kwoty 20-40 tys. (Gownanie pożyczki mają tak umowy zrobione, że brak terminowej spłaty to naliczenie kary lub
@avatarr: w artyule opisuja sytuację zarówno kredytów frankowych jak i złotowych.

W 2022 r. zakładałem, że negatywny efekt pogarszania jakości zostanie ograniczony przez powszechne korzystanie z moratoriów kredytowych. Jednak partycypacja w moratoriach kredytowych nie wystarczyła, aby w pełni wyhamować wzrost "szkodowości" złotowych hipotek.
@mookie: Za pierwszym razem nie czytasz artykułu, a za drugim razem nie czytasz ze zrozumieniem xD Z tej wypowiedzi tylko wynika, że wakacje kredytowe ograniczyły pogorszenie wskaźnika złotowych hipotek, ale nie zniwelowały go. Odnosząc to do Twojej wypowiedzi:

Głównym powodem pogorszenia się indeksu są kredyty "walutowe"
@mookie: Niepokojące to jest to, jak rosną od prawie roku kredyty gotówkowe. Ewidentnie stopy są za niskie - miały zdusić popyt na kredyty i w ten sposób przynajmniej ograniczać inflację, a na razie jest na odwrót.