Aktywne Wpisy
Krzewiciel_prawdy +522
Mirabelki i Mireczki moje kochane.
19 marca, czyli mniej więcej 100 dni temu mój wpis o cenach #kakao polubiło wielu z Was.
Oryginał tutaj: https://wykop.pl/wpis/75505317/ceny-kakao-jak-juz-wspominalem-wywalilo-obecna-cen
Obiecałem, że periodycznie dam znać jak wygląda sytuacja na tym rynku. Ot, proste, wykopowe porównanko z jakich ta społeczność zawsze słynie. Krzywda nikomu się nie dzieje.
19 marca, czyli mniej więcej 100 dni temu mój wpis o cenach #kakao polubiło wielu z Was.
Oryginał tutaj: https://wykop.pl/wpis/75505317/ceny-kakao-jak-juz-wspominalem-wywalilo-obecna-cen
Obiecałem, że periodycznie dam znać jak wygląda sytuacja na tym rynku. Ot, proste, wykopowe porównanko z jakich ta społeczność zawsze słynie. Krzywda nikomu się nie dzieje.
mentari +202
Jestem w czarnej dupie.
zona po 12 latach mnie zostawiła dla innego (zmieniła pracę i po 1msc znajomości poznała miłość życia)
mamy dom w budowie w trakcie
działkę kupowaliśmy wspólnie po ślubie (wartość 80k, teraz z 160-200k, dobra lokalizacja , 10 min od miasta woj.)
po spłaceniu ziemi, w 2021 , uruchomiliśmy kredyt na budowę
kredyt w transzach, ostatnia transza uruchomiona tydzień przed rozstaniem
ze względu na kasę, od 2021 do teraz budowałem to własnymi siłami z pomocą rodziny
etap: stan surowy zamknięty, prawie deweloperski
mam okna, drzwi, dach, isntalacje wod-kan , elektryke, tynki
brak - istalacji CO, posadzki, ocieplenie zew, ocieplenie poddasza
mam 100+k na teoretyczne dokończenie inwestycji, tak żeby budynek był do odbioru
Ze względu na rozwód i podział majątku musze pocieszyć teamt #spadkowicze
Pytanie: Lepiej sprzedać dom w budowie, za niższa cene ale w stanie jak teraz a transze przeznaczyć nad nadpłatę kredytu
czy z transzy poświęcić 70k na stan typowo deweloperski i wtedy otrzymać ewentualnie lepszą cene
(╥﹏╥)
@Elev: Zwróć uwagę na zobowiązania wynikające z umowy kredytowej, czyli doprowadzenie nieruchomości do określonego stanu technicznego i prawnego w danym terminie.
najwazniejsze to spłacić bank, kredytu mamy 400+ k ,wiec dopiero nadwyżką musimy sie podzielić 50/50
bank po wybraniu ostatniej transzy, do czasu jak wpływa miniratka ( z 1500+ na 3300+ w 2 lata ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) to nie wnika, jedynie jest aneks odnosnie oddania budynku i wpisu do KW, kosztuje to 100 zł
tak jak do tej pory starałem się robić jak najwięcej sam, to teraz jedynie ekipy wchodzą w grę
tylko sie zastanawiam czy
@Elev: A czy z tych 100k pamiętałeś żeby zapłacić rodzinie za tą robociznę co Ci pomagali? Bo głupio by było gdybyś z żoną to najpierw podzielił na pół a dopiero później się musiał dopominać ;) Lepiej od razu zapłać i dzielcie już pomniejszoną kwotę.
@Mirkosoft: aż tak nie idziemy na noże, dalsza rodzina miała płacone od razu, bliższa robiła to charytatywnie. Np moja pomagała na budowie a jej pomagała w tym czasie z dziećmi jak mnie i zony nie było od rana do wieczora.
@majkel88: jak by któreś z nas miało wiekszy wkład to tak, ale zarabialismy podobnie, nikt nic nie miał przed ślubem, kredyt