Wpis z mikrobloga

Zrobiłem pizze twarogową według takiego przepisu.
Ser biały 250g
2 jajka (były dosyć spore)
60g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Wszystko zmiksowałem i wyszła z tego taka dosyć płynna masa, więc musiałem to wylać na papier do pieczenia i rozprowadzić. Podczas pieczenia strasznie urosła i wyszło coś takiego. Czy coś zrobiłem źle? Po przewróceniu na drugą stronę i dodaniu składników opadła z powrotem, ale wydaje mi się, że nie powinna tak rosnąć.

#mirkokoksy #mikrokoksy #dieta
jedrek1212 - Zrobiłem pizze twarogową według takiego przepisu.
Ser biały 250g
2 jajka...

źródło: 332563439_210760374817242_480040607998077205_n

Pobierz
  • 7
@jedrek1212: powinieneś ponakłuwac placek przed pieczeniem a nawet szybko w trakcie widelcem

Wtedy nie robi się balon

Sam pierwszy raz popełniłem ten błąd. Normalne ciasto jest porowate więc podczas pieczenia para wodna i powietrze ma jak ujść. W tym twaróg z wierzchu ścina się i skorupka nie przepuszcza i trzeba pomoc.

Z nakłuciami też placek będzie mniej wilgotny w środku.
@jedrek1212: ogólnie konsystencja ciasta temu sprzyja, aby powietrze w środku się zamykało. Możesz spróbować następnym razem dodać tylko jedno jajko i na pewno mniej proszku do pieczenia. Chociaż z drugiej strony, ja tam nie widzę problemów z tym, że rośnie.