Aktywne Wpisy

ArtBrut +343

PanPeno +1
Rozważam zakup wkrętarki do drobnego majsterkowania i napraw w mieszkaniu. Interesuje mnie raczej sprzęt porządnych marek, a nie jakieś parksajdy, co to będzie trzeba co użycie oddawać do sklepu na wymianę. Udar mile widziany, ale zdaje sobie sprawę, że bez sds'a wiercenie udarowe, to jak rajd MTB na Wigry 3 - niby można, ale poziom męczarni niewspółmierny do wyniku. Jedynym wymogiem, który mam, jest to, żeby skrzynka nie była zbyt duża. Ot
Co się bardziej opłaca obecnie? I gdzie najlepiej te instrumenty zakładać?
Na giełdzie się nie znam, interesować się tym nie chcę, skłonność do ryzyka giełdowego mam niską ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak dla mnie najlepiej by było abym mógł wpłacać np. 500 zł miesięcznie, wybrać jakiś automatyczny program oszczędzania średnio-agresywnego (ok, mogę określić w co inwestować, np. jaki podział na rynki zagraniczne wschodzące, obligacje czy ETFy) i niech DM robi za mnie resztę roboty. Mnie interesuje tylko efekt końcowy, tzn. wypłata dodatkowej kasy (poza wpłaconym kapitałem) po 65 roku życia.
Czym konkretnie się zainteresować?
#ekonomia #emerytura #finanse #ike #ikze
@Janusz_Lubikwasa: Oba konta się opłacają ale trochę inaczej działają.
Opłacalność IKE jest stała, natomiast w przypadku IKZE zależy ona od Twojej aktualnej sytuacji podatkowej (najbardziej się opłaca komuś kto jest w drugim progu podatkowym, najmniej komuś <26 lat lub bezrobotnemu).
https://marciniwuc.com/ranking-ike-i-ikze-2022/
Jak się nie
Prosta sprawa - Jeśli zależy ci na opłacalności, zainteresuj się ETFami. To jest obecnie najtańsza i według mnie najlepsza opcja. Ustalasz swoją strategię, wybierasz jeden lub max kilka ETFów, regularnie kupujesz i zapominasz. Jeśli zależy ci żeby maksymalnie uprościć sprawę, to obczaj jeden z czterech funduszy Vanguard LifeStrategy. Masz tam obligacje i akcje w jednym produkcie, plus automatyczny rebalancing.
Minusy:
- zakupów dokonujesz samodzielnie (tzn. raz na jakiś czas