@PanHagrid: łącząc UoP i JDG płacę jedynie składkę zdrowotną, łatwiej zaciągnąć kredyt i w razie jak coś soczyście #!$%@? w robocie jestem kryty - chociaż tu może na zleceniu jest tak samo, nie wiem
@PanHagrid: Akurat na zleceniu też masz l4, jak płacisz składkę chorobową. Od razu zus płaci za pierwszy miesiąc z tego co pamiętam. Musisz tylko przepracować 3 miesiące w ramach umowy.
@thewickerman88: na szybko: - większa łatwość rozwiązania - studenci brak zusu - nie można tak łatwo dorzucić Ci pracy z poza umowy - nie ma dyscyplinarki - nie masz dokładnych godzin pracy - nadgodziny domyślnie są płatne - nie mozna Cię ściągnąć z urlopu
chociaż tu może na zleceniu jest tak samo
@elperson: fakt, banki patrzą pozytywniej na UoP niż UZ
@PanHagrid: Głównym powodem, jest to że ludzie wolą bezpieczeństwo niż większą swobodę. UZ jest też mniej opłacalna przez brak płatnego urlopu. Jedynie dla studenta/ucznia poniżej 26 lat jest ona bardzo korzystna.
@girro13 czasami mam wrażenie, że tu większość ma mniej lat, robili tylko proste zlecenia (tak naprawdę owa służyła tylko do ominięcia składek), nie mieli ryzyka wtopy i stąd te peany
- większa łatwość rozwiązania / działa w obie strony bo pozwala też zleceniodawcy wywalić szybko pracownika, na uop masz konkretne okresy wypowiedzenia - studenci brak zusu / na UOP też - nie można tak łatwo dorzucić Ci pracy z poza umowy // w teorii, przy UOP też niby masz zakres obowiązków i wprowadzenie istotnych zmian nie jest takie proste - nie ma dyscyplinarki //bo nie ma potrzeby - zleceniodawca rozwiąże
fakt jest więcej przywilejów, ale jest też więcej obowiązków i mniej swobody
#pracbaza #niepopularnaopinia
Jakie to przywileje?
@PanHagrid: łącząc UoP i JDG płacę jedynie składkę zdrowotną, łatwiej zaciągnąć kredyt i w razie jak coś soczyście #!$%@? w robocie jestem kryty - chociaż tu może na zleceniu jest tak samo, nie wiem
- większa łatwość rozwiązania
- studenci brak zusu
- nie można tak łatwo dorzucić Ci pracy z poza umowy
- nie ma dyscyplinarki
- nie masz dokładnych godzin pracy
- nadgodziny domyślnie są płatne
- nie mozna Cię ściągnąć z urlopu
@elperson: fakt, banki patrzą pozytywniej na UoP niż UZ
@Mtsen: ooo,
@PanHagrid: studenci do 26 roku życie, na UoP też nie mają tego składnika, w ogóle są zwolnieni z płacenia ZUS.
pierwszy link z google:
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-kiedy-firma-placi-skladki-za-studenta
Fakt, nie mogą ściągnąć cię z urlopu, bo nie masz go wcale ( ͡° ͜ʖ ͡°)
status ucznia/studenta da się wykorzystać góra kilka lat, kończysz 26 i już nie wykorzystasz
- większa łatwość rozwiązania / działa w obie strony bo pozwala też zleceniodawcy wywalić szybko pracownika, na uop masz konkretne okresy wypowiedzenia
- studenci brak zusu / na UOP też
- nie można tak łatwo dorzucić Ci pracy z poza umowy // w teorii, przy UOP też niby masz zakres obowiązków i wprowadzenie istotnych zmian nie jest takie proste
- nie ma dyscyplinarki //bo nie ma potrzeby - zleceniodawca rozwiąże
@PanHagrid: bo go nie masz
@zielony_goblin: xD
@thewickerman88: na UoP tego nie ma