Wpis z mikrobloga

Cześć,

Jestem bardzo zadowolonym posiadaczem Edifierów H880. Szukam drugiej pary słuchawek, ale otwartych.
Budżet - do 1500zł. Muszą być nówki, żebym w razie czego oddał, gdy nie podejdą.
Źródło - AIM SC808, niemodowany. Chciałbym synergii, dlatego wykluczyłem Philipsa X2HR, które ponoć słabo wypadają razem z AIMem.
Zastosowanie - gry (single player), potrzebuję fajnej imersji, "kinowości". Nie muszę mieć idealnego pozycjonowania czy słyszenia kroków przez ściany, nie gram w takie gry.
W dalszej kolejności będą służyły też do słuchania muzyki. Muszą być wygodne.

Myślałem o Beyerdynamics DT990 (250ohm) lub TYGR 300 R.

#sluchawki #audiofile #sprzetaudio #sprzetkomputerowy #hifi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SmartCheetah Mam dt 990 80 Ohm i bardzo sobie chwalę. Braki w niskich tonach rekompensuje przestrzennością. W kwestii wygody (pół życia w różnych słuchawkach spędziłem), polecam welurowe nauszniki. Minimalnie mniejsze wygłuszenie, a dużo przyjemniejszy feel, oddychalność i wyeliminowane pocenie.
  • Odpowiedz
Chciałbym synergii, dlatego wykluczyłem Philipsa X2HR, które ponoć słabo wypadają razem z AIMem.

@SmartCheetah: Ten brak "synergii" spowodowany jest stosunkowo wysoką impedancją wyjściową twojej karty (co z obiektywnego punktu widzenia jest jej wadą), która w zależności od impedancji słuchawek może wpłynąć na ich dźwięk. W przypadku X2HR przekłada się to na podbicie basu głównie w zakresie 30-100Hz.

Poczucie immersji czy kinowości to bardzo subiektywna sprawa, jako słuchawki które dają takie
  • Odpowiedz
  • 0
@cukru: dzięki. Zamówiłem TYGR 300 R, słuchawki z myślą o FPS i pozycjonowaniu, czyli nie moja bajka, ale ponoć sprawdzają się ogólnie bardzo dobrze. Mam nadzieję, że sprawdzą się z AIMem. Impedancja słuchawek praktycznie taka sama jak X2HR, ale trochę inny profil dźwięku, bo to taki "poprawiony" DT990 z mniej kłującą górą wg. recenzji.
  • Odpowiedz
@SmartCheetah: Solidny wybór.

Mam nadzieję, że sprawdzą się z AIMem.

Nie powinno być problemu, co najwyżej lekkie podbicie między 50-200Hz, ale zapewne na takim poziomie że nie będzie słyszalne.
  • Odpowiedz