Wpis z mikrobloga

Potrzebuję pomocy szanownego grona akwarystów.
Mianowicie, nadszedł czas w którym wraz z moim młodym chcemy założyć pierwsze akwarium.
Niestety zielony jestem w temacie, dużo oglądamy na YT i mamy już z grubsza sprecyzowane wymagania.
Jako że się nie znamy, akwarium musi być w miarę proste w obsłudze.
Zakładane wymiary to 60x35x35 (tyle mniej więcej mam miejsca w przewidzianej lokalizacji zbiornika).
Na pewno w zbiorniku musi znaleźć się stado Kirysków (takie z nich pocieszne mordy).
Fajne są też Neonki (ładnie wyglądają jak grasują w bandzie).
Na nic więcej na razie nie wpadłem.
Co do roślin, to na razie nie mam pojęcia.

No i do celu - na tą chwilę chciał bym poprosić o radę co do filtra.
Nie wiem co lepsze - wewnętrzny, czy kubełkowy.
No i jaki konkretnie by się nadał.
Filtr musi być w miarę cichy (akwarium będzie w pokoju młodego).
#akwarium #akwarystyka
  • 3
Na taki mały baniaczek kup wewnętrzny, roślinki na początek niewymagające jakieś kryptokoryny i mech jawajski, nie daj się namówić na inne roślinki bo się zniechecisz jak ci wszystko zgnije po tygodniu, z biegiem czasu i doświadczenia kupisz więcej. Co do filtra kup filtr najlepiej z wkładem gąbkowym o wydajności 300- 400 l/h i będzie git. Neonki lubią bardzo miękka wodę, choć w krańcówce dają radę. Na taki zbiorniczek 20 neonkow, 4 kiryski
@Szakalio Myślałem nad kubełkiem, ale faktycznie na początek chyba szkoda kasy.
Wpadły mi w oko 2 rozwiązania Aquael turbo 500 (widzę już potencjał do modyfikacji), oraz jeszcze ciekawsze rozwiązanie SunSun HBL-801.
Co o nich myślisz ?
@J_A_N: filtry jak filtry, Aquael są bezawaryjne, mam jeden co chodzi już 15 lat, ja zawsze wywalam te ceramiczne wynalazki i małe gąbki i zakładam na turbinę jak najwiekszą gąbkę, i mogę ją czyścić co 3 miesiące, a nie co tydzień, bez spadku wydajności.
źródło: images (3)