Wpis z mikrobloga

umiecie coś gotować z #kuchniaazjatycka ? narazie zrobiłam Basic: papryka, por, marchewka, imbir, czosnek, sos sojowy, cukier, potem podsmażyć krewetki w mące ziemniaczanej i do tego udon. wyszło super, ale chce nauczyć się kilkanastu dań i jeść co wieczór inne. Z chęcią wykorzystam inne makarony czyli sojowy, ryżowy, chiński i inne. Z mięs to w zasadzie wszystko mnie ibteresuje czyli kaczka kura wołowina schab. byle nie robić czegoś we fryturze, ale tonkatsu kiedyś robiłam i było 10/10. zdjęcia i przepis mile widziany #gotujzwykopem
  • 21
  • Odpowiedz
@Itslilianka: Jednym z moich faworytów jest kaczka w sosie z pomarańczy, imbiru, anyżu i cynamonu.
https://wykop.pl/wpis/43181607/mirki-i-mirabelki-dzis-polecam-kaczke-w-sosie-z-po/
Innym z moich ulubionych dań jest gaeng ped moo, czyli wieprzowina w czerwonym curry
https://wykop.pl/wpis/57522885/mirki-dzis-polecam-gaeng-ped-moo-czyli-wieprzowine/
Poszukaj też inspiracji na kanale UMAMI na YT, znajdziesz sporo ciekawych dań.
  • Odpowiedz
  • 1
@paramyksowiroza ta kaczkę jak zrobię to mogę trzymać w lodówce? nie zjem 3 porcji. będzie chyba git jak podgrzeje sobie prawda? w sensie zrobię, do lodówki, podgrzeje raz i cyk znów do lodówki i potem odgrzanie 3 porcji. Chodzi mi o to że ta ostatnia porcja będzie katowana 3 razy. ale przepis mnie kupił. boje się tylko anyżu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Itslilianka: Jasne, sos możesz odgrzewać. Ogólnie, jeśli masz jakiejkolwiek potrawy za dużo, warto to trzymać w większym garnku w lodówce i odgrzewać pojedynczą porcję w rondelku. Ekonomiczniej i lepiej. Ale spokojnie możesz odgrzać te 2 razy.
Anyżu możesz nie dawać, ale moim zdaniem warto. Aromat trochę się zgubi w tych pomarańczach.
No i jeszcze kanał "Pierogi z kimchi" warto pooglądać jeśli masz ochotę na kuchnię koreańską.
  • Odpowiedz
@Itslilianka: W sumie z tą godziną to trochę przesadziłem. Pół godziny spokojnie wystarczy, tutaj chodzi raczej o to, żeby całość zredukować aby sos się zagęścił. Więc ogień taki, żeby trochę bulgotało.

1/3 wystarczy czy dać 0.5?

Tego nie załapałem, o co pytasz?
  • Odpowiedz
@Itslilianka: No fakt, jest droższa. W szczególnie na początku gdy kupujesz te wszystkie składniki. No i jeśli chcesz skakać po różnych krajach to jest jeszcze gorzej, bo raz potrzebujesz pasty #!$%@?, raz pasty curry, sporo idzie mleka kokosowego, itd.
Ale warto mimo wszystko :)
  • Odpowiedz