mam budżetowy klimatyzator AUX 09FH. Instalator powiedział że ta jednostka służy jedynie do chłodzenia. W instrukcji ma funkcję grzania (jak chyba każdy klimatyzator / pompa ciepła). Spytałem o co chodzi to on powiedział, że mogę dogrzewać ale tylko w cieplejsze dni. W zimne dni potrzebna jest taca ociekowa z grzałką. Wtedy ten lód nie wleci do wentylatora i nie rozwali tam nic. On mi takiej tacki z grzałką nie zainstalował więc powiedział żebym nie grzał.
Czy jest taka zasada? Czy jest tu jakiś instalator albo ktoś kto montuje takie jednostki i potwierdzi ? :)
@hipodrom: Przy grzaniu na wymienniku zbiera się lód co blokuje jego ogrzewanie przez powietrze i skutecznosc grzania spada. WIec co jakiś czas odwracany jest obieg i lód sie roztapia i ścieka, tylko obudowa może być zimna i na niej ta roztopiona woda szybko może znów zamarznąć i będzie sie gromadziła, i po to jest grzałka aby ta woda spłyneła i masz lód pod jednostką zewnętrzną wtedy. Przeczytaj instrukcje, grzej i obserwuj
@hipodrom: nie znam się na tyle, ja mam gruntową pompe ciepła tylko, nad klimką sie zastanawiam ale chyba bede montował własnie do tej pompy i wysyłał w lato ciepło do ziemi
@hipodrom: klima bez grzałki też daje radę w zimie. Odpal, zobacz jak się zbiera lod I czy ma szansę na zablokowanie wentylatora. Sam wymiennik się obladza a potem rozmraża automatycznie i wtedy leci woda na tacę, może się zrobic lód a może i nie.
Tak jak poprzednicy napisali. Grzać mozesz, ale faktycznie bywały takie przypadki ze klima nie dala rady z odprowadzeniem wody i zamarzała taca. Raczej rzadkość.
Na razie obserwuj... czy wylewa sie vo jakiś czas. I nie panikuj jak całą będzie w szronie. Każda klima po ok 45min, wchodzi w defrost, czyli sama się romraża.
Ja podobnym auxem, co Ty grzeje sobie mieszkanie tyle że okazjonalnie i nigdy nie widzialem nic niepokojacego na agregacie.
@hipodrom: taca ociekowa jest pod jednostką zewnętrzną, aby nie było lodowiska pod ...
ale sprawność grzania podstawowego modelu jest taka, że jak spadnie poniżej 5 st temperatura, to będzie leciało zimne powietrze. Tak więc w tych okolicach odpuść już grzanie klimą.
Jak owiniesz kablem, bilans energetyczny wyjdzie jeszcze gorzej ;)
@hipodrom: grzać i obserwować xd takie bez grzałek dają radę, problem zaczyna się tak przy minus 5. Jak masz możliwość to wypnij wylewki z jednostki zew żeby odpływ był jak najwiekszy. Po jakimś czasie sprawdź czy nie narasta lód od dołu tacy ociekowej
Czy jest taka zasada? Czy jest tu jakiś instalator albo ktoś kto montuje takie jednostki i potwierdzi ? :)
#klimatyzacja #budujzwykopem #pompaciepla #ogrzewanieklimatyzacja #ogrzewanie
Przeczytaj instrukcje, grzej i obserwuj
Grzać mozesz, ale faktycznie bywały takie przypadki ze klima nie dala rady z odprowadzeniem wody i zamarzała taca. Raczej rzadkość.
Na razie obserwuj... czy wylewa sie vo jakiś czas.
I nie panikuj jak całą będzie w szronie.
Każda klima po ok 45min, wchodzi w defrost, czyli sama się romraża.
Ja podobnym auxem, co Ty grzeje sobie mieszkanie tyle że okazjonalnie i nigdy nie widzialem nic niepokojacego na agregacie.
ale sprawność grzania podstawowego modelu jest taka, że jak spadnie poniżej 5 st temperatura, to będzie leciało zimne powietrze. Tak więc w tych okolicach odpuść już grzanie klimą.
Jak owiniesz kablem, bilans energetyczny wyjdzie jeszcze gorzej ;)