Wpis z mikrobloga

#praca jak się czyta newssy o rynku pracy to można doła złapać. Z jednej strony automatyzacja prostych zawodów z drugiej zwolnienia z it i ogromną ilość chętnych do wejścia. #!$%@? już wie czego warto się uczyć by było pewne chociaż przez 15 lat
  • 6
@kiszczak
Ale to mało kto lubi. Nie jest to fajne, elitarne i nie można pracować zdalnie. Poza tym nie oszukujmy się to często praca z "ciekawymi" ludźmi, w brudzie hałasie i ciągłych nadgodzinach. A potem problemy z płatnościami. Kiedyś już pracowałem odrobinę z budowlance i nie dziwię się niechęci ( _)
@CzarnyOwiec Zdalnie czyli z domu? Większość mechaników i stolarzy ma warsztaty na jednej posesji z domem przecież.
A problemy z płatnościami mogą wystąpić wszędzie, choć w tych zawodach masz pole do nacisku: nie wydasz auta, dopóki ktoś nie zaplaci, nie kupujesz materiału za swoje, tylko za zaliczkę itp.
No ale to, że teraz każdy chciałby tylko kilka w kąkuter to się zgodzę :)
@kiszczak ja mówię o pracy w z perspektywy pracownika. Jako właściciel firmy to może jeszcze są jakieś metody i naciski , ale jak dochodzą radości z posiadania firmy to hmm zbyt ambitna działalność na moje progi i większości prostych Mirków. Co do zatrzymania auta gdy nie jest opłacone jest to podobno nielegalne, chociaż jeden znany mi mechanik postawił klientowi naprawionego Lexusa na dachu widlakiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
@marcin-kolecki: Przede wszystkim to polecam przestać czytać clickbaitowe newsy. Zwolnienia w IT to sprawa głównie Amerykańska, bo firmy FAANG zatrudniały ponad to co było potrzebne. Normalne IT z stawkami w Europejskiej normie ma się dobrze.
@marcin-kolecki: jaka automatyzacja?? Które zawody twoim zdanie zaczynają znikać z rynku? Żadnej automatyzacji zwykłych zawodów nie ma i jeszcze długo nie będzie. Co do zwolnień w IT to raczej zjawisko bardziej ograniczone w skali niż wskazywałyby na to nagłówki w necie. Sektor IT ma się nieźle.