@zarroc: Tak i nie. Wytrawny generalnie to zaprzeczenie słodkiego. Pytanie czy kwaśny to przeciwieństwo słodkiego czy gorzki? W stosunku do alkoholu używa się wytrawny jako określenie że w smaku nie będzie on słodki. Co do kwaśności wina - to raczej bym takiego nie pił.
Wytrawny to przeciwieństwo słodkiego. Wytrawność wynika z braku cukru. Wytrawne wina czy piwa to takie, które mają mało cukru.
Gorzki to oddzielny smak, a gorycz to oddzielna miara, niezależna od słodkości. W piwie zazwyczaj zależy ona od zawartości chmielu. Można uwarzyć słodkie piwo, które ma dużo cukru resztkowego, ale które ma też dużo chmielu, a zatem jest bardzo gorzkie. Jeżeli chodzi o wino, to jego cierpkość wynika zazwyczaj
Co do kwaśności wina - to raczej bym takiego nie pił.
Wytrawny to przeciwieństwo słodkiego. Wytrawność wynika z braku cukru. Wytrawne wina czy piwa to takie, które mają mało cukru.
Gorzki to oddzielny smak, a gorycz to oddzielna miara, niezależna od słodkości. W piwie zazwyczaj zależy ona od zawartości chmielu. Można uwarzyć słodkie piwo, które ma dużo cukru resztkowego, ale które ma też dużo chmielu, a zatem jest bardzo gorzkie. Jeżeli chodzi o wino, to jego cierpkość wynika zazwyczaj