Wpis z mikrobloga

@zarroc: Tak i nie. Wytrawny generalnie to zaprzeczenie słodkiego. Pytanie czy kwaśny to przeciwieństwo słodkiego czy gorzki? W stosunku do alkoholu używa się wytrawny jako określenie że w smaku nie będzie on słodki.
Co do kwaśności wina - to raczej bym takiego nie pił.
@ciastko_do_kawy: @SaintWykopek @zarroc

Wytrawny to przeciwieństwo słodkiego. Wytrawność wynika z braku cukru. Wytrawne wina czy piwa to takie, które mają mało cukru.

Gorzki to oddzielny smak, a gorycz to oddzielna miara, niezależna od słodkości. W piwie zazwyczaj zależy ona od zawartości chmielu. Można uwarzyć słodkie piwo, które ma dużo cukru resztkowego, ale które ma też dużo chmielu, a zatem jest bardzo gorzkie. Jeżeli chodzi o wino, to jego cierpkość wynika zazwyczaj