Wpis z mikrobloga

Czy to normalne, że Straż Miejska chodzi obecnie po domach i się wypytuje, w jaki sposób ktoś ogrzewa dom (gaz, prąd itp.)?
Właśnie funkcjonariusz ze SM próbował dosłownie wyciągnąć ode mnie taką informację.
Na taką akwizycję idą nasze podatki? Czy może coś mnie ominęło?

Rozmowa mniej więcej wyglądała tak:
- [Strażnik Miejski w mundurze] Dzień dobry, zbieramy informacje nt. w jaki sposób ogrzewają państwo dom. Czy może Pan udzielić takiej informacji?
- Niestety nie mogę, nie jestem właścicielem.
- Aha, czyli Pan tu 'pomieszkuje'?
- Też nie mogę Panu na to pytanie odpowiedzieć.
- Dobrze. Do udzielenia takiej informacji (ogrzewanie), nie potrzebuje informacji bezpośrednio od właściciela.
- Niestety... nie jestem upoważniony do przekazywania takich informacji.
- Czy można prosić o nr kontaktowy albo termin, w którym zastane właściciela?
- Niestety nie mogę udzielić takich informacji.
- Dobrze, a czy może Pan powiedzieć, w jaki sposób ogrzewa Pan dom? Czy jest to gaz, prąd czy inna forma ogrzewania?
- -------- (rozłączyłem się z wideodomofonu).

#strazmiejska #krakow #ogrzewanie #rzad #polska #kiciochpyta
Pobierz
źródło: straz_miejska_400e
  • 13
Czy może coś mnie ominęło?

@daftie123: Tak, kontrole w ramach ustawy prawo ochrony środowiska

(rozłączyłem się z wideodomofonu)

Zanotują i pewnie następnym razem odwiedzą cię policjanci, a potem możesz nawet zostać ukarany za utrudnianie kontroli.
@daftie123: Pod koniec lata byli na osiedlu domów gdzie mieszkają rodzice. Pytali czym ogrzewasz, gdzie jest zamontowany piec. Skąd bierzesz opał (również gaz). Czy jest kominek. Skąd drewno do kominka. Jaka kanalizacja, skąd woda (studnia czy sieć). Czy jest numer budynku, skrzynka na listy. Czy jest porządek na podwórku. Czy jest (zarejestrowany) pies. Czy są odbierane/segregowane śmieci. W tym roku urzędasy mają sprawdzać czy nie skłamałeś w oświadczeniu jaki piec masz
no i co że kontrola. Ja jak nie jestem właścicielem, to nie muszę albo chyba nawet nie mam prawa wpuszczać.

@daftie123: no i to, że zgodnie z prawem masz obowiązek taką kontrolę umożliwić. Nie ma znaczenia kim jesteś, bo nie jest kontrolowany człowiek, tylko nieruchomość. Jeśli jesteś w domu i nie wpuszczasz kontroli, narażasz się na odpowiedzialność karną.
@sphinxxx po pierwsze nie jestem pewien czy sami strażnicy miejscy są uprawnieni do takiej kontroli owszem może ich burmistrz upoważnić do kontroli pieców i to robią ale co da zbierania danych i ich weryfikacji to nie słyszałem by mieli takie uprawnienia. Owszem gdyby się przedstawili w jakim celu przychodzą czyli kontroli deklaracji ceeb, byli w obecności odpowiedniego urzędnika miasta to rozumiem. Owszem mogą kontrolować umowy na śmieci, kanalizację i takie pierdoły, ale
ale jakby to była kontrola, to by powiedział, że jest kontrola. A nie chodzi i próbuje wyciągać informacje bez przedstawienia się.

@daftie123: to jasne, że w takich przypadkach trzeba ich tępić, niestety nie jest żadną tajemnicą, że służby mundurowe lubią przekraczać prawo i dosyć luźno podchodzić do tego co im wolno, a czego nie.
Czy jest porządek na podwórku. Czy jest (zarejestrowany) pies.

@ofiaralosu: Co to za kretyńskie pytania? Czym według patałacha ze SM jest porządek na podwórku i co dalej jak pajac uzna, że tego porządku nie ma, bo chodnik od furtki do domu jest niewybrukowany? Mam dzwonić po brukarzy? A rejestracja psa? Psa znalazłem bezpańskiego wczoraj w nocy i co? Udowodni, że było inaczej?