Aktywne Wpisy

moll +117
Nie nadążam za cenami używanych książek... Cykl Expanse Coreya, 9-10 tomów, w zależności ile ktoś uzbierał to od 500 zł wzwyż, plus opłata dla olx, plus koszty wysyłki. Tymczasem komplet wszystkich 10 nowych, z księgarni, z darmową wysyłką, wychodzi poniżej 350zł xD
#ksiazki #takasytuacja
#ksiazki #takasytuacja

To_The_Moon +69

![[ang] Samsung nagrodził nabywców smart-lodówek reklamami](https://wykop.pl/cdn/c3397993/c7d7a92f682bae53a60a6ce92aad87ed8e8042bd5036dc6ff9211bb2901e03a0,q80.jpg)

Od początku stycznia liczę kalorie w fitatu i według tego od 1 do 26 stycznia przyjąłem jakieś 69k kalorii, czyli jakieś 2700 na dzień.
Do tego regularne spacery na bieżni podbiurkowej (kilka razy w tygogodniu), treningi siłowe (1-2 w tygodniu) i dziś stająć na wadze zobaczyłem -1.5kg mniej.
Parametry zawodnika:
Waga: 130kg
Wzrost: 192cm
Staram się skrupulatnie liczyć i z reguł zawyżam do góry żeby niczego nie pomijać. Moje makro za ten okres to:
Białka (kcal) 20%
Tłuszcze (kcal) 38%
Węgle (kcal) 42%
Co robię nie tak?
#dieta #odchudzanie #fitness
co w tym złego? optymalne tempo odchudzania to 2kg/msc (500kcal deficytu)
jak chcesz chudnąć szybciej to utnij bardziej kalorie, dodaj dodatkowy trening tylko najważniejsze to, żeby treningi były systematyczne oraz o tym samym poziomie intensywności robione według planu z progresją a nie machanie hantlami dobieranymi na oko w zależności od nastroju
poza tym
- mały deficyt(po prostu)
- wyciągaj średnią wagę z tygodnia
- retencja wody
- mała aktywność w stosunku do spożywanych kcal.
@Catmmando: Po prostu pamiętam, że jak kilka lat temu zabierałem się za odchudzanie (udało mi się, ale efekt jojo) to tempo, szczególnie na początku, było większe. Dlatego chciałem się dopytać czy może robię coś nie tak
Ale chyba faktycznie można jeszcze obciąć trochę kcal, bo chciałem podejść do tego tak, że nie zmieniam jakoś drastycznie diety
Rob bieżnie po wysiłku siłowym 60min spacer jednostajny.
Ewentualnie 10-15 interwał i 60min spacer.
W dużym skrócie mi to tak wyjaśniono podczas wysiłku siłowego trwającego 40 min najpierw spalasz 80%wegli i 20% tłuszczu.
Po tych 40 min następuje spalanie 80% tłuszczu 20%wegli. Czyli spacer 60min dużo większe efekty przyniesie po