Hej Jak radzicie sobie z wypaleniem zawodowym w IT? Pracuje w IT już ponad 12 lat i zauważyłam, że moja wydajność w ostatnim czasie spadła, nie mam ochoty na pracę, nie mam ochoty na naukę. Najgorzej jest z samego rana, kiedy trudno jest mi usiąść przed komputerem. I czasami zastanawiam się, czy tego nie rzucić i nie zatrudnić się w Mc Donaldzie. Mam kilka pomysłów na biznes i przekwalifikowanie się, ale w obecnej sytuacji gospodarczej, trochę obawiam się zaczynać. Jedyne co mnie przy it trzyma to pieniądze.
@marta_am: Pierwszy raz jak mnie zlapalo to kompletnie zmienilem srodowisko i pojechalem na projekt do UK. Drugi raz jak mnie zlapalo to zrobilem sobie pol roku przerwy od pracy.
@Proogramista: Zastanawiałam się nad przekwalifikowaniem się na inny dział, ale mam wrażenie, że jestem na to za głupia. O dziwo 10 lat temu tak nie myślałam i chętnie sie uczyłam. Obecnie odkładam takie rzeczy, jak tylko mogę. Ehh. 12 lat w zawodzie to chyba zbyt długo.
@marta_am: czasami mam ochotę zatrudnić się jako kierowca ciężarówki, mieć wszystko w dupie, jechać z miejsca do miejsca i moim największym zmartwieniem jest jak zaparkować lub czy zdążę zrobić pauzę. Bajka.
@jagodowy_krol: W mojej paczce znajomych (wszyscy z branży It) tylko ja jeszcze pracuję w it. Każdy powoli rezygnował. Jeden prowadzi sklep na allegro, drugi został lektorem, trzeci ma sklep stacjonarny, mój mąż został instalatorem. Myślę, że na dłuższa metę każdy doświadczy wypalenia.
@marta_am: Najlepiej to starać się nie dopuścić do wypalenia, widząc jakieś oznaki - reagować, choćby zmianą pracy/działu/zadań. Zrobienie czegoś po swojemu, dla siebie - jeśli wymaga tego firma - to za zgodą przełożonego. No i warto walczyć o jakość, by nie musieć męczyć się z szambem.
Rozumiem aluzję, ale akurat jeśli chodzi o kierowców ciężarówki to tych zmartwień i nerwów jest dużo dużo więcej, nie bez przyczyny wielu tak szybko siwieje ( ͡º͜ʖ͡º) Ogólnie to "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" w tym przypadku pasuje.
@marta_am: oczywiście, że tak. ile można...człowiek potrzebuje urozmaicnia chyba. 12 lat to już sporo czasu, prawie połowa mojego. lepiej nie liczyć. Mogę się podzielić tym co sprawiało co jakiś czs, że nabierałem nowych chęci. W moim wypadku działało wskoczenie na inny level. postaraj się o kontakt z kimś kto Ci pokaże nowe horyzonty...
Typek z kanału "Sprawdzam jak" wyjaśniony przez widza za wrzucanie klik-bajtowych miniaturek na swoim live prezentujących zalane miasto (foto w komentarzu) #powodz #sprawdzamjak #wroclaw
Mam kilka pomysłów na biznes i przekwalifikowanie się, ale w obecnej sytuacji gospodarczej, trochę obawiam się zaczynać. Jedyne co mnie przy it trzyma to pieniądze.
#it #programowanie
ja pracuje mniej niz 2 lata i juz tez wypalony ehh
moje wypalenie zawodowe ma własne wypalenie zawodowe
@marta_am: czasami mam ochotę zatrudnić się jako kierowca ciężarówki, mieć wszystko w dupie, jechać z miejsca do miejsca i moim największym zmartwieniem jest jak zaparkować lub czy zdążę zrobić pauzę. Bajka.
Rozumiem aluzję, ale akurat jeśli chodzi o kierowców ciężarówki to tych zmartwień i nerwów jest dużo dużo więcej, nie bez przyczyny wielu tak szybko siwieje ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ogólnie to "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" w tym przypadku pasuje.
@Slavcel: domyślam się