Wpis z mikrobloga

Witamy w trzecim odcinku ćwierćfinałowym konkursu na solówki gitarowe #mirkoshredwars.

Zapraszamy do głosowania i komentowania. Który z zawodników zagrał lepiej, Waszym zdaniem? Głosujcie stawiając plusa przy jednym z dwóch komentarzy z ich nickami. Jeżeli nie będziecie mogli się zdecydować - możecie zagłosować na obu.

[[Drabinka konkursowa]](https://challonge.com/pl/p1p52ndx/module?match_width_multiplier=1.5) [[Regulamin]](https://docs.google.com/document/d/1CbA_erbUYgLYVbDmqKnsTg8yEl1X5S3UbqKXv8BN-ig/edit?usp=share_link)

#gitara #gitaraelektryczna #muzyka #tworczoscwlasna #produkcjamuzyki
dinkum - Witamy w trzecim odcinku ćwierćfinałowym konkursu na solówki gitarowe #mirko...
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ok, tylko czemu baza nie jest centralnie w obu nagraniach? Chyba niezbyt szczęśliwie dobrany podkład. Głównie stopę z niego słychać. Sprzętu nie zmieniłem (Edifier 2000).
  • Odpowiedz
Obaj swietnie ale @33g3 uciał materiał w połowie solówki ( ͡° ͜ʖ ͡°) , a @nóżwpotylicy skonczył w czasie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ktoremus mogło braknać pomysłu - jak to zakonczyc, czy grac dalej? Ogolnie taka refleksja mi sie nasuwa, po obejrzeniu tych waszych zmagań ( ogolnie, wszystkich do tej pory). Napewno nie kupie sobie nigdy gitary Ibaneza. One
  • Odpowiedz
One chyba z natury brzmia metalowo co w improwizacji jest malo pomocne. Szczegolnie jak ktos chce pokazac wiecej emocji w grze (vibrato, bending) to nie techniki na ta gitarke

@Bloodaxis1:
Metalowe brzmienie zależy od pieca, efektów, przystawek. Niekoniecznie producenta. Jako kontrprzykład dla ibaneza - posłuchaj sobie np. Andy’ego Timmonsa. Poza tym wymienione techniki można zagrać na każdej gitarze
  • Odpowiedz
@beethoven: Ja wiem, ze te techniki mozna zagrac na kazdej gitarze, chodzilo mi o to, ze taki klasyczny sklepowy Ibanez, to gitara pod metal ( ͡° ͜ʖ ͡°) a za brzmienie gitary w glownej mierze odpowidaja przetworniki.
  • Odpowiedz
@Bloodaxis1: na każdej gitarze zagrasz praktycznie dowolny styl muzyki, jak dobrze pokręcisz gałkami. Na zdanie o emocjach można odpowiedzieć już tylko "xD". Przecież styl gry i użyte techniki zależą tylko i wyłącznie od grającego. Ibanez jest właśnie lepszy do podciągnięć od takiego Fendera przez swój płaski gryf.
  • Odpowiedz
Co do pojedynku to @33g3 zagrał świetnie. Od razu słychać i widać, że taki klasyczny styl muzyki mu pasuje, było ciekawie, pewnie i bezbłędnie. Jego poprzedni występ z nowoczesnym podkładem zaskoczył mnie negatywnie, ale tutaj się w całości odkupił. @noz_w_potylicy też zagrał fajnie i tak samo nie usłyszałem pomyłek. Jednak brutalnie rzecz ujmując, 33g3 zaprezentował po prostu zdecydowanie wyższy poziom umiejętności i to on zasługuje na plusa.
  • Odpowiedz
Jak dla @noz_w_potylicy zagrał lepiej. Jednak to co mnie irytuje w jego grze to nerwowe wibrato na początku. Tak się nie wibruje IMO - wolniej, na spokojnie. Podciągnięcia fajne.

Ktoś tam napisał, że nie kupi Ibaneza bo brzmienie takie i takie. Prawda taka, że brzmienie się ustawia na przesterze w takiej muzyce. W elektryku deska robi może 10%, 30% przetwornik a pozostała reszta to wzmacniacz, efekty itd.
  • Odpowiedz
@4517974: Moze to nie do końca odpowiednie miejsce na taka dyskusje, ale zgodzic sie z toba nie moge. Ja mam gitare LTD ec- 10000 z aktywnymi przetwornikami EMG i do tej pory nie slyszalem, zebym zagrał cos pod Knopflera ( ͡° ͜ʖ ͡°) ( gram na piecyku fendera)
  • Odpowiedz
@33g3 masz jakieś nagrania na Spotify :)? Chryste, jaki Ty jesteś dobry. I już pal licho technikę, tworzysz po prostu bardzo ładne melodie. To co w szczególności mi zaimponowało, to że każda technika, której użyłeś, miała swoje uzasadnienie. Ani razu nie było shredu dla shredu.

@noz_w_potylicy też bardzo fajnie, aczkolwiek zauważyłem sporo podobieństw z poprzednim nagraniem ;). No i obieranie marchewki zostało usprawnione :).
  • Odpowiedz
Aż musiałem przesłuchać kilka razy, żeby się zdecydować. Pojedynek bardzo wyrównany.
Na pierwszy ogień rzeczywiście @33g3 wymiata. Jednak każdy kolejny odsłuch powodował nowe odkrycia "smaczków" u @noz_w_potylicy. Chyba w sumie zaważyło ucięte zamknięcie solówki u @33g3 i dlatego plusik wędruje do @noz_w_potylicy.
Co by nie było - Panowie, chapeau bas!
  • Odpowiedz