Wpis z mikrobloga

Mirki pytanko mam, czy jest jakaś prosta metoda na ograniczenie natężenia prądu poprzez np. wlutowanie czegoś w przewód? Chcę podłączyć dwa akumulatorki AA i ograniczyć pobór do 150 mAh. Czego mam szukać?

#elektryka #elektronika
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dzyszla: Wiesz co, mam stare buty narciarskie, które mają ogrzewanie "therm-ic" jak podłączyłem je pod ładowarkę do akumulatorów AA na 2.8V 150 mA. To bardzo fajnie mi zaczęły grzać, pomyślałem, że będę je podłączać do akumulatorek na stoku ale chciałem jakoś zabezpieczyć się przed spaleniem tego modułu grzewczego który jest w bucie albo przed natychmiastowym rozładowaniem akumulatorek.
  • Odpowiedz
@Dzyszla: Jedyne użyteczne informacje jakie znalazłem w sieci na ten temat są takie, że jak się zmieni w tym module z baterią poziom grzania to się zmienia podawane napięcie 1.5 V, 2.2V lub 4.1V ale o natężeniu nic nie ma.
  • Odpowiedz
@AndroidAndrew: to ogrzewanie butów ma jakiś regulator/sterownik czy coś?

Może być tak że jak tam jest jakaś elektronika sterująca czymś to jak włożysz rezystor żeby ograniczyć prąd to układ dostanie za małe napięcie i może dostać p-------a
  • Odpowiedz
@Tymian: Ok już trochę poczytałem o doborze rezystorów. Ale nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem. Jeżeli nie wiem ile ten ogrzewacz sam w sobie jest w stanie pobrać prądu to raczej nie jestem w stanie dobrać odpowiedniego rezystora?
  • Odpowiedz
@AndroidAndrew: ok ale pojedyncze ogniwo które daje 3.7V czy jakiś pakiet?
Jeśli pojedyncze (albo łączone równolegle żeby dłużej działały)
to myślę że mógłbyś spokojnie wrzucić rezystor około 25R o mocy 1W
Albo zrobić sobie regulatorek z pokrętłem na scalaku NE555 i płynnie sterować mocą do osiągnięcia zadowolenia
  • Odpowiedz
@AndroidAndrew no to w tym module zmieniając napięcie to teraz pytanie, jak tam to jest realizowane. Jeśli faktycznie zmienia to napięcie, to bardziej proponował bym dobrać zasilanie na zasadzie kilku ogniw połączonych równolegle (napięcie jednego, zwiększenie pojemności). Dostajesz napięcie, prąd jako płynie wynika po prostu z oporu grzałki. Tylko... Zmierz, jaki ten prąd faktycznie płynie przy danym napięciu. Problem będzie, jeśli te 1,2V z ogniwa to będzie dla Ciebie za mało,
  • Odpowiedz