Aktywne Wpisy
michal100c +42
Hej zwykle przechodze obok takich spraw obojetnie i nie zwracam na to uwagi ale dzisiaj wchodzac do metra zobaczylem czystego mezczyzne w garniturze na kolanach z kartka ze prosi o pomoc na operacje dla brata. Brat we wtorek ma miec operacje na raka i nadal potrzebuje zebrać 1800pln na jej przeprowadzenie. Brat ma dwojke dzieci. Jak wrzucilem mu datek wstal i kulturalnie poporosil o zrobienie jemu zdjecia i przekazanie tej informacji znajomym.

PiccoloGrande +656
Tworzę sobię aplikację w MS PowerApps. Chcę, by w formularzu, przy wybraniu z listy rozwijalnej określonego człowieka, aplikacja sama uzupełniała wartość w kolumnie na Sharepoincie, sformatowanej jako choice, gdzie są do wyboru adresy mailowe. Napisałem coś takiego, funkcja UpdateIf.
UpdateIf(
'NazwaListy',
KolumnaZCzlowiekiem = "Jan Nowak"
{
KolumnaZMailemCzlowieka: jannowak@mail.com
}
)
Co robię źle? #naukaprogramowania #microsoftpowerapps #powerapps
1. The function 'UpdateIf' has some invalid arguments
2. Behavior function in a non-behavior property. You can't use this property to change values elsewehere in the app
1. Mam combo box z imionami i nazwiskami ludzi
2. Ten combo bo czerpie dane ze zdefiniowanej jako Choice kolumny w tabeli na sharepoincie.
3. W Items mam wpisane Choices([@'Nazwa listy'].KolumnaZCzłowiekiem
4. UpdateIf zakodowałem w DefaultSelectedItems
UpdateIf( 'NazwaListy', 'KolumnaZCzlowiekiem' = "Jan Nowak", 'KolumnaZMailemCzlowieka' = "jannowak@mail.com")
Całość kodu w sytuacji jak powyżej może wyglądać tak:
If(
ComboBox1.Selected.Value = "Jan Kowalski";
UpdateIf(
Test;
Nazwisko = "Jan Kowalski";
{
Email: {
'@odata.type': "#microsoft.Azure.Connectors.SharePoint.SPListExpandedReference";
Value: "jankowalski@gmail.com"
}
}
)
)
Oczywiście nie jest to najbardziej optymalne rozwiązanie, bo dla każdego case musisz robić osobnego IFa, co strasznie zwiększa ilość kodu, a przez to spada wydajność.
EDIT:
Test to nazwa mojej listy, Email to nazwa kolumny typu choice gdzie
Przy 'Nazwisko' mam teraz błąd: Incompatible types for comparison. These types can't be compared: Record, Text
Przy Email: Name isn't valid. '{0}' isn't recognized
Zasadniczo zrozumialem, że dopóki nie zasubmituję forma w PowerApps, to przeciez się nie będzie zapisywać do SharePointa. Dopiero po kliknięciu w przycisk Submit, który mam na formie, tworzy się rekord na SharePoincie.
1. W dropdownie do wyboru człowieka dałem If(czlowiek.selected.value = "jan kowalski, set(myVar, "jankowalski@op.pl"), czyli skorzystałem ze zmiennej
2. Następnie dodałem pod tym dropdownem card kolumny ze sharepointa typu Text, a w polu text input, w funkcji default = myVar. Trzeba było w card, w ustawieniach advanced zmienić Update na myVar
3. Ukryłem ten cały card z mailem.
Działa! Dzięki Ci za pomoc :)
Próbuję sobie w PowerApps wyfiltrować w SharePoincie same rekordy, gdzie jedno pole nie jest uzupełnione (puste pole w tabeli). Używam tego polecenia, jednak nie zwraca wyników. Na czym polega mój błąd?
Filter(
'Przeszukiwana tabela ABC',
NazwaPolaTextInput.Text in "Nazwa kolumny'.Value = ""
)