Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w Polsce od zawsze mniej niż połowa pociągów jest punktualna

@pamareum: statystyka z uniwersytetu chłopskiego rozumu?

jak u nas nawet pociągi nie są w stanie dojechać na czas.

@tfarog: opóźnienia w większości to nie wina przewoźnika
  • Odpowiedz
  • 0
@Andczej: A czyja jak nie przewoźnika? Dlaczego regio zawsze jest na czas(dotyczy trasy po której poruszam się raz w tygodniu w jedna i druga stronę)? Jak wytłumaczyć pendolino które stratuje ze stacji A i już na stacji A łapie 5 min opóźnienia.
  • Odpowiedz
opóźnienia w większości to nie wina przewoźnika

@Andczej: no ale w woli ścisłości, pkp nie wyszło ogromną ręką z wyzwań o których mówisz. Bynajmniej odkąd ja pamiętam to pkp się spóźniają, szczególnie koleje wielkopolskie. Czasem to są na prawdę spóźnienia przekraczające ludzkie podejście w stylu 300 minut. Mógłby to wziąć na tapetę ktoś z NIK bo szkoda gadać...
  • Odpowiedz
Bynajmniej odkąd ja pamiętam to pkp się spóźniają, szczególnie koleje wielkopolskie.

@rybsonk: no to zdecyduj się, PKP czy Koleje Wielkopolskie.
Według statystyk UTK, Koleje Wielkopolskie za III kwartał 2022 mają 91,74%.
  • Odpowiedz
@tfarog:

mi raz w życiu zdarzyło się, że pociąg był na czas, przez co prawie się spóźniłem na przesiadkę. To było niesamowite doznanie :D

Wut?
  • Odpowiedz
@tfarog:

Dlaczego regio zawsze jest na czas(dotyczy trasy po której poruszam się raz w tygodniu w jedna i druga stronę)?

Bo jak sama nazwa mówi, jest to pociąg regionalny, który operuje na względnie krótkich trasach, często tylko pomiędzy najbliższymi miastami.

Jak wytłumaczyć pendolino które stratuje ze stacji A i już na stacji A łapie 5 min opóźnienia.

Brak wolnych torów, bo np. towarowy jedzie, brak wolnego peronu (bo inny pociąg
  • Odpowiedz