Wpis z mikrobloga

Problem. Zmywarka nie odpompowuje wody, załącza się na minutę, potem kilka minut przerwy i z powrotem. Niby osłona pompy czasem przecieka, a czasem nie (zamówiłem nową, ale będzie dopiero we wtorek). Nie mogę odłączyć zmywarki od gniazdka, bo jakiś mózg dostawił zmywarkę na płasko z wtyczką ( ͡° ͜ʖ ͡°). A obwód elektryczny jest wspólny dla kuchni i salonu ( ͡° ʖ̯ ͡°), wiec wyłączanie korków tez odpada. Żaden reset nie zmienia nic w zmywarce, zostawienie bez prądu na całą noc również. Jak to cholerstwo wyłączyć?
#zmywarka #majsterkowanie #elektryka #elektronika #bosch
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie mogę odłączyć zmywarki od gniazdka, bo jakiś mózg dostawił zmywarkę na płasko z wtyczką ( ͡° ͜ʖ ͡°).

@mrleon: A nie możesz odsunąć tej zmywarki po prostu i wtedy wyjąć z gniazdka?
  • Odpowiedz
na dole listwa wzdłuż szafek. To chyba jest jakoś klejone wszystko.

@mrleon: musiałby być stolarz - idiota, żeby cokół kleić, zwłaszcza, że nie bardzo by miał do czego. Cokół zwykle się trzyma na klipsach zatrzaskujących się na nogach pod meblami, zlokalizuj jakąś choć lilimetrową szparę na którymś z końców cokołu, wsadź tam kawał druta wygięty w hak na końcu, zaczep i mocno szarpnij.
Jarek_P - > na dole listwa wzdłuż szafek. To chyba jest jakoś klejone wszystko.

@m...

źródło: comment_16731697371WGq8b3xLqdJb9HxN51kvv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@mrleon gdzieś jest odpływ z------y, jak nie przy pompie to w syfonie w ścianie, nie wiem czy tam jakiś filtr jest w tej maszynie twojej
  • Odpowiedz
@mrleon: odepnij wąż odpływowy z odpływu pod zlewem i połóż koncowke jak najbliżej podlogi (oczywiście nad jakąś naczyniem). Możesz trochę poszarpać nim w okolicach zmywarki. Jak nie pomoże, to bym próbował w niego dmuchnąć.
  • Odpowiedz
@mrleon: A sprawdzałeś czy nic nie blokuje odpływu? Mi kiedyś wpadły kawałki szkła z rozbitego kieliszka. Włożyłem do odpływu rure od odkurzacza i wyciągnąłem co się dało
  • Odpowiedz
Odpokpowuje większość, ale zawsze zostaje trochę na dnie i tego już nie potrafi.

@mrleon: ale zostaje na dole w sensie powyżej kratki/siatki czy poniżej?
Zmywarka zawsze zostawia na dnia kilka cm wody.

Zwykle problemy z odprowadzaniem wody to syf w pompie - musisz wyciągnąć siatkę i filtr ze środka, odpiąć osłonkę pompy i pogrzebać tam w wirniku, tylko ostrożnie bo jak tam jest kawałek ceramiki lub szkła to się potniesz
  • Odpowiedz
@Tymian: he? Robiłem to wcześniej i nic nie pomagało. Tak jak i teraz.

Kiedyś były podobne problemy i najczęściej pomagało wlanie wody, jakoś z miskę
  • Odpowiedz
  • 0
@mrleon teraz kompletnie nie rozumiem jaki masz problem.

Weź zrób zdjęcie ile tej wody stoi w zmywarce bo widzę że w języku polskim się nie zrozumiemy
  • Odpowiedz
@Tymian: Tak to jest jak używa się sprzętów bez podstawowej wiedzy o tym jak działa urządzenie a jednocześnie bez przeczytania instrukcji obsługi.
Może pierwszy raz w życiu zdemontował filtr, patrzy a tam woda stoi. No stoi a co ma robić skoro jest poniżej odplywu.
Ti trzeba zdjęcia odpływu aby było widac na jakim poziomie stoi woda dokładnie przy otworze odpływowym. No ale skoro zmywarka wszystko odpompowuje działa prawidlowo. Zostawia to
  • Odpowiedz